Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a poživatiny B (KPS / VYPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / VYPB - Výživa a poživatiny B, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Tekutiny, nápoje2.Zásady tvorby jídelníčku3.Výživa dětí kojeneckého věku4.Výživa těhotných žen a kojících matek5.Výživa dětí od 1 do 3 let6.Výživa dětí předškolního a školního věku7.Výživa dospělých8.Výživa v období stáří9.Výživa ve sportu10.Alternativní výživové směry: vegetariánství, veganství, makrobiotika11.Alternativní výživové směry: dělená strava, středomořská strava12.Alternativní výživové směry: výživa podle krevních skupin, výživa na principu fastfood13.Shrnutí, evaluace výuky

Získané způsobilosti

Student: vysvětlí význam tekutin ve výživě člověka, charakterizuje jednotlivé nápoje a posoudí jejich vhodnost užívání; popíše principy tvorby jídelníčku podle zásad racionální výživy; charakterizuje zásady racionální výživy podle jednotlivých věkových skupin; definuje principy výživy ve sportu; vysvětlí pojem alternativní výživové směry; popíše vybrané alternativní směry ve výživě; konstruktivně zhodnotí vhodnost alternativních směrů ve výživě z pohledu principů racionální výživy.

Literatura

Dostálová, Jana, 1943-. Potravinářské zbožíznalství : technologie potravin / Jana Dostálová, Pavel Kadlec a kolektiv. Ostrava : Key Publishing, 2014, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2.Turek, Bohumil, 1935-. Výživa ve stáří / Bohumil Turek, Jana Dostálová. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1996, 1996. ISBN 80-85120-54-2.Illková, Olga, 1956-. Zdravá výživa malých dětí / Olga Illková, Lucie Nečasová, Zdeňka Daňková. Praha : Portál, 2009, 2009. ISBN 978-80-7367-625-4.Fořt, Petr, 1946-. Co jíme a pijeme? : výživa pro 3. tisíciletí / Petr Fořt. Praha : Olympia, 2003, 2003. ISBN 80-7033-814-8.

Požadavky

> Orientace v odborné literatuře> Aktivní účast na výuce > Seminární úkol > Zkouška

Garant

PhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.