Předmět Výživa člověka (KPS / VYŽV)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / VYŽV - Výživa člověka, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
1. Základní pojmy - vymezení oboru výživa, výživa jako základní faktor životního stylu.2. Energetická a biologická hodnota stravy. Metabolismus a výživa lidského organismu.3. Zásady racionální výživy.4. Bílkoviny, tuky, sacharidy ve výživě.5. Minerální látky a vitamíny ve výživě.6. Analýza vybraných poživatin - mléko, vejce.7. Analýza vybraných poživatin - maso, ryby, tuky.8. Rostlinná strava ve výživě - obilniny a obiloviny, ovoce, zelenina, luštěniny.9. Funkční potraviny a aditivní látky ve výživě.10.Probiotika, prebiotika a synbiotika. Antioxidanty ve výživě.11.Vybrané alternativní směry ve výživě - vegetariánství, makrobiotika.12.Vybrané alternativní směry ve výživě - dělená strava, výživa podle krevních skupin, středomořská strava.13.Shrnutí, evaluace výuky.
Získané způsobilosti
Student rozumí:- souvislostem oboru - poznatky aplikuje do oblasti aprobačního předmětu Výchova ke zdraví na ZŠ a SŠ.
Literatura
ROGER, J.D.P. Kniha o zdravé výživě. Praha: Advent,, 1995. BULKOVÁ, V. Poživatiny . BULKOVÁ, V. Rostlinné potraviny . CHRPOVÁ, D. S výživou zdravě po celý rok . PÁNEK, V. Výživa a výživová politika. BLATTNÁ,J., DOSTÁLOVÁ, I. Výživa na začátku 21.století. Praha: Společnost pro výživu Nadace NutriVIT,, 2005. KUNOVÁ,V. Zdravá výživa. Praha: Grada Publishing,, 2004.
Požadavky
1. Seminární úkol aplikačního charakteru z oblasti výživy člověka. 2. Ústní zkouška.
Garant
PhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.
Vyučující
PhDr. Mgr. Michal Svoboda, Ph.D.