Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česko-ruské literární vztahy (KRF / ČRVRJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / ČRVRJ - Česko-ruské literární vztahy, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kulturní vztahy mezi Ruskem a Českou republikou (otevřenost či uzavřenost kultury, kulturní vlivy). Příbuznost obou národů.2. Rozdílnosti v kultuře české a ruské. Vztah kultury a politiky (ovlivňování kulturního dialogu politickými událostmi).3. Nejstarší doložené kontakty feudálních útvarů ve střední a východní Evropě.4. Ruské pravoslaví a katolicismus. Rozdílnost společenského vývoje Ruska a Česka v závislosti na rozdílné historii.5. Panslavistické tendence. (Vztah T. G. Masaryka k Rusku a vztah K. H. Borovského k Rusku.)6. Slovjanofilství (představy o slovanské vzájemnosti).7. Problematika československých legií v Rusku, předválečná emigrace.8. Vztahy Československa a Ruska po 2. světové válce. Ožehavý problém - události roku 1968.9. Současná situace v oblasti česko-ruských vztahů (odstranění ekonomické závislosti, objektivizace vzájemných kontaktů.10. Renesance česko-ruského dialogu v oblasti kultury.11. Překlady ruské literatury u nás (osobnosti překladů, nakladatelství, recepce děl ruské literatury).12. Pokračování tématu.13. Česká rusistika.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s vývojem vztahů mezi Českou republikou a Ruskem od začátku 19. století do současnosti.

Literatura

Richterek, Oldřich. Dialog kultur v uměleckém překladu. Hradec Králové, 1999. ISBN 80-86148-22-X.Zahrádka, M. Paralely a vztahy. Praha, Česká a sovětská poválečná próza, 1986. Masaryk, T. G. Rusko a Evropa. Díl I., II., III. Praha, 1995. Zahrádka, M. Sovětská literatura a my. Praha, 1981.

Požadavky

Diskuse k probíraným tématům.

Garant

PhDr. Jana Sováková, CSc.

Vyučující

PhDr. Jana Sováková, CSc.