Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti a mládež (KRF / DLRM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / DLRM - Literatura pro děti a mládež, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled žánrů dětského folklóru (ukolébavky, rozpočítadla).2. Přehled žánrů dětského folklóru (lidové pohádky, mýty, legendy).3. Vztah literatury pro dospělé a dětské literatury. Charakteristika žánrů dětské literatury a jejich klasifikace z hlediska věku dítěte.4. Dětská literatura v 19. století, úzký vztah pedagogiky a dětské literatury (slabikáře, encyklopedie).5. Představitelé dětské literatury 19. století (ruští spisovatelé dětem - např. Puškin, Turgeněv, Dostojevkij).6. Pedagogická činnost L. N. Tolstého a jeho tvorba pro děti.7. Dětský hrdina v ruské literatuře 19. a 20. století.8. Přehled dětské literatury 20. století.9. Tvorba K. Čukovského, A. Gajdara, J. Nosova.10. Problematika didaktičnosti a ideologičnosti.11. Žánrová struktura dětské literatury (dobrodružná literatura, literatura sci-fi).12. Funkce ilustrace v dětské knize.13. Opakování probrané látky.Na seminářích bude probíhat čtení a interpretace konkrétních uměleckých textů v návaznosti na přednášky.

Získané způsobilosti

Student se dokáže orientovat v ruské dětské literatuře a dokáže prakticky využívat umělecké texty v pedagogickém procesu.

Literatura

Anikin, V. P., Kruglov, G. J. Russkoje narodnoje tvorčestvo. Leningrad, 1987. Čukovskij, Kornej Ivanovič. Od dvou do pěti. Praha : Státní nakladatelství dětské knihy, 1959. Frouz, Josef; Sováková, Jana. Přehled žánrů ruského folklóru : Čítanka : Určeno stud. 4. roč. pedag. fak. oboru rusistika. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1993. ISBN 80-7043-100-8.Polozovová, T. D. a kol. Russkaja litěratura dlja dětěj. Moskva, 1998. Fojtíková, Eva. Staroruská čítanka : Komentované texty ke studiu dějin starší rus. lit. a vývoje rus. jazyka : Celost. vysokošk. příručka. 1. vyd. Praha : SPN, 1989. ISBN 80-04-21709-5.

Požadavky

Představení jednoho díla dětské klasické nebo moderní literatury na semináři z hlediska jeho metodického využití. Přečtení 6 knih ruské dětské literatury.

Garant

PhDr. Jana Sováková, CSc.

Vyučující

PhDr. Jana Sováková, CSc.