Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Frankofonní literatura a frankofonie (KRF / FFF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / FFF - Frankofonní literatura a frankofonie, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Frankofonie jako fenomén. Frankofonní literatury v rámci národních literatur. Problematika akulturace, prolínání kultur. Jazykový problém; čtenářské publikum. Problematika frankofonních literatur v Maghrebu. Jazykový fenomén. Islám. Forma a obsah.Národně-osvobozenecká tematika. Tradice a moderna. Poezie v próze.Učební plán:1. týdenFrankofonie jako fenomén a termín mnoha významů?!, od frankofonie k Frankofonii: Identita na základě francouzského jazyka, jazyková problematika v zemích frankofonie.2. týdenInstitucionalizace frankofonie, oficiální Frankofonie a její multilaterální pojetí, Léopold Sédar Senghor: politik a spisovatel.3. týdenČlenové Frankofonie, jejich přijímání a význam, základní programy MOF (Mezinárodní organizace Frankofonie).4. týdenZakladatelské texty a summity Frankofonie, nevládní organizace jako jeden ze stavebních kamenů Frankofonie.5. týdenProblematika akulturace, prolínání kultur, vztahy zemí Severu a Jihu v rámci Frankofonie.6. týdenFrankofonní literatura v zemích Maghrebu, historický úvod.7. týdenNejvýznamnější autoři ze zemí Maghrebu (Jean AMROUCHE, Mouloud FERAOUN, Malek OUARY, Ahmed SEFRIOUI atd.).8. týdenFrankofonní literatura v Québecu, historický úvod.9. týdenVybraní autoři z frankofonní části Kanady (Jacques CARTIER, Octave CRÉMAZIE, Emile NELLIGAN, Félix-Antoine SAVARD, Alain GRANDBOIS atd.).10. týdenFrankofonní literatura ve Švýcarsku a Belgii, historický úvod.11. týdenVybraní frankofonní spisovatelé z Belgie a Švýcarska.12. týdenFrankofonní literatury v rámci ?Afrique noire?, Madagaskaru a ostrova Mauritius.13. týdenFrankofonní literatury na Antilách: Haiti, Martinik a Guadeloupe; Guyana.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o frankofonní literatuře a frankofonii a dovede se v ní orientovat.

Literatura

Guide culture. Civilisations et littératures d´expression française. Sous la direction de André Reboullet et Michel Tétu. Hachette, 1977. Déniau X. La francophonie, Que sais-je?. Paris, PUF, 2001. Déjeux, J. La littérature maghrébine d´expression française. Alger, 1970. L´Année francophone internationale. An, 2000. Berque, J. Le Maghreb entre deux guerres. Paris, 1970. Laroui, A. L´Historie du Maghreb. Paris, 1970. Pantůček, S. Literatury severní Afriky. Praha, 1978. Petrová, J. Pocit vykořeněnosti jako dědictví kolonialismu. Academia Praha, 1970. Tétu M. Qu?est-ce que la francophonie ?. Hachette, 1997.

Požadavky

Zvládnutí základních znalostí o frankofonní literatuře a frankofonii.

Garant

PhDr. Antonín Vondráček, CSc.