Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Frazeologie a idiomatika (KRF / FRAZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / FRAZR - Frazeologie a idiomatika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na lexikologii a stylistiku ruského jazyka, rozšiřuje získané poznatky. Tato disciplína je spojená také s problematikou překladu. Je zaměřena na typy slovních spojení, typy frazeologických spojení, jazykové jevy podobné frazeologickým spojením, stylistické využití frazeologických spojení, česko-ruskou frazeologii: 1. frazeologie v systému jazykovědných disciplín, význační vědci, 2. původní ruské a české frazémy (odrážející kluturně národní specifičnost), 3. frazeologizmy cizího původu (z antické mytologie, světové historie, kalky z evropských jazyků), 4.frazeologické jednotky a jejich klasifikace - V.V.Vinogradov, 5.frazeologické srostlice, 6.frazeologické celky, 7.frazeologická spojení, 8.problematika překladu frazémů, 9. klasifikace frazémů podle sémantiky - frazémy s významem "hodně-málo", 10.frazémy s významem "pomalu-rychle", 11.frazémy s významem "práce - lenost", 12.frazémy s významem "chytrost - hloupost", 13.frazémy s významem "části těla".

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice frazeologie a idiomatiky, dovede roztřídit a zařadit jednotlivé typy frazeologických jednotek a umí je vhodně používat. Ovládá základní principy překladu frazeologických jednotek.

Literatura

Mokienko, Valerij; Wurm, Alfréd. Česko-ruský frazeologický slovník. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, 2002. ISBN 80-244-0406-9.Molotkov, A. I. Frazeologičeskij slovar russkogo jazyka. Moskva, 1986. Šanskij, Nikolaj Maksimovič. Frazeologie sovremennogo russkogo jazyka. Moskva : Vysšaja škola, 1963. Zaorálek, Jaroslav. Lidová rčení. 2., upr. vyd. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1963. Čelakovský, František Ladislav. Moudrosloví národu slovanského ve příslovích : Připojena jest sbírka prostonárodních českých pořekadel. V Praze : Nakladatelství Vyšehrad, 1949. Mokijenko, V.; Malinski, T.; Stěpanova, Ludmila. Russkaja frazeologija dlja Čechov. 1. vyd. Olomouc : Vydavatelství Univerzity Palackého, 1995. ISBN 80-7067-505-5.Vinogradov, Viktor Vladimirovič. Russkij jazyk : (grammatičeskoje učenije o slove). 4-je izd. Moskva : Russkij jazyk, 2001. ISBN 5-200-03017-X.

Požadavky

Tematický slovníček frazeologizmů s ekvivalentem v druhém jazyce, rozbor textu z hlediska idiomatiky a frazeologie.

Garant

Mgr. Milena Rykovská, Ph.D.