Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Korektivní fonetika - francouzský jazyk (KRF / KFF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / KFF - Korektivní fonetika - francouzský jazyk, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Korekce chyb výslovnosti probíhá se zřetelem na typické chyby způsobené interferencí češtiny (a částečně angličtiny a němčiny).Tematické okruhy1.Produkce řeči (dýchání, posazení hlasu, artikulace). Artikulační báze francouzštiny. Správná tvorba hlásek v proudu řeči.2.Poslechová cvičení - fonologická diskriminace.3.Interferenční cvičení: Francouzské samohlásky ústní.4.Interferenční cvičení: Francouzské samohlásky nosní.5.Interferenční cvičení: Francouzské samohlásky ústní a nosní.6.Redukovaná samohláska E muet.7.Francouzské polosouhlásky8.Francouzské souhlásky ve finální pozici.9.Spojování hlásek do větších celků: Asimilace, vokalická harmonie, navazování hlásek (liaison, enchaînement). Slabičné dělení.10.Prozódie a prozodické jednotky. Intonace.11.Rytmická skupina a přízvuk.12.Vztah mluvené a psané francouzštiny. Inventář grafémů ve francouzštině a jejich fonetická transkripce.

Získané způsobilosti

Student(ka)- má prohloubené znalosti o artikulační bázi francouzštiny a češtiny- lépe se orientuje v problematice různých výslovnostních stylů francouzštiny- své znalosti dokáže aplikovat při realizaci promluvy ve francouzštině a lépe jí rozumí při poslechu

Literatura

Lerond, A. Dictionnaire de la prononciation. Dohalská, Marie; Schulzová, Oľga. Fonetika francouzštiny. Vyd. 1. Praha : Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0570-8.Riegel, Martin. Grammaire méthodique du français. 4e édition mise á jour. Paris : Presses Universitaires de France, 1998. ISBN 2-13-049406-4.Abry, D., Chalaron, M.-L. Phonétique 350 exercices. Fenclová, M. Stručná korektivní fonetika francouzštiny. Plzeň, ZČU v Plzni, 2007. Palková, Zdena. Fonetika a fonologie češtiny : s obecným úvodem do problematiky oboru. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1994. ISBN 80-7066-843-1.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních.

Garant

PhDr. Sylva Nováková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Sylva Nováková, Ph.D.