Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literárněvědná propedeutika (KRF / LPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / LPR - Literárněvědná propedeutika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Společensko-historický kontext v Rusku 19. století a jejich odraz v umění.2. Společensko-historický kontext v Rusku 20. století a jejich odraz v umění.3. Specifika vývoje ruské literatury, místo ruské literatury v evropském kontextu. Oficiální, samizdatová a exilová literatura.4. Vztah literatury a ideologie, význam kritiky, tvůrčí a normativní kritika.5. Funkce literatury v 19. století, role spisovatele. Cenzura v 19. a 20. století.6. Hlavní představitelé ruské literatury 19. a 20. století.7. Hlavní představitelé ruské literatury 20. století.8. Literární směry v ruské literatuře 19. století (sentimentalismus, romantismus,kritický realismus).9. Literární směry v ruské literatuře 20. století (akmeismus, imažinismus aj.)10. - 13. Čtení, překlad a analýza vybraných literárních textů (Bunin, Petruševská aj.).

Získané způsobilosti

Student dokáže přečíst a převyprávět jednoduchý originální text (popř. adaptovaný). Je schopný orientovat se v základních historicko-společenských událostech Ruska v 19. a 20. století.

Literatura

Richterek, Oldřich. Úvod do studia ruské literatury. Vyd. 1. Hradec Králové : Gaudeamus, 2001. ISBN 80-7041-640-8.Bachtin, M. Román jako dialog. Šklovskij, V. B. Teorie prózy.

Požadavky

Překlad krátkého textu současné ruské literatury.

Garant

PhDr. Jana Sováková, CSc.