Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Překladový seminář 2 (KRF / PRES2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / PRES2 - Překladový seminář 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka navazuje na PRES1. Překladatelské postupy - transpozice, koncentrace/diluce, modulace a jejich praktické užití. Překlad publicistických textů. Práce s elektronickými slovníky. Překladatelské postupy - transpozice, koncentrace, diluce, modulace. Větná synonymie a její využití v překladu. Lexikální, gramatické a stylistické zvláštnosti francouzského odborného stylu a jejich české ekvivalenty.Cílem výuky je seznámení studentů se základními pojmy v oboru překladu a se základy práce překladatele. Výuka probíhá v multimediální učebně s použitím nejmodernější techniky (PC, elektronické slovníky a encyklopedie, skener, internet).

Literatura

Radina, Otomar. Francouzština a čeština - systémové srovnání dvou jazyků. Vyd. 1. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1977. Tionová, Alena. Francouzština pro pokročilé. Vyd. 1. Praha : Leda, 2000. ISBN 80-85927-80-2.Knittlová Dagmar. K teorii a praxi překladu. 2. vyd. Olomouc , 2000. ISBN 80-7067-323-0.Tomášek, Michal. Překlad v právní praxi. 1. vyd. Praha : Linde Praha, 1998. ISBN 80-7201-125-1.Vondráček, Antonín. Překladatelský seminář francouzsko-český a česko-francouzský. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1999. ISBN 80-7082-546-4.

Požadavky

Aktivní práce v semináři, zápočtový test.

Garant

PhDr. Antonín Vondráček, CSc.