Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stará ruská literatura (KRF / SRLT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / SRLT - Stará ruská literatura, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifika ruské lidové slovesnosti. (Čtení a analýza ruské lidové písně.)2. Přehled žánrů ruského folklóru. (Čtení, překlad a analýza lidových přísloví a pranostik).3. - 4. Charakteristika lidové pohádky, legendy, byliny. Vznik písemnictví v Rusku. (Čtení a analýza pohádky, legendy a byliny.)5. Periodizace staré ruské literatury (10. - 18. století). (Čtení a překlad úryvků z kroniky Pověst vremennych let).6. Analýza a interpretace eposu Slovo o pluku Igorově.7. - 8. Charakteristika hlavních žánrů (letopisy, válečné pověsti, didaktické žánry, cestopisy). (Čtení a překlad úryvků válečných povídek Pověst o bitvě na reke Kalke a Zadonština.)9. Úloha církve v literárním vývoji. (Čtení apokryfů.)10. Původní a překladová literatura. (Čtení a překlad povídky Pověst o Gore - Zločastii.)11. - 12. Klasicismus a jeho hlavní představitelé. Role klasicismu při formování "nové" ruské literatury. (Čtení a překlad ód.)13. Shrnutí.

Získané způsobilosti

Student se umí orientovat v historii Ruska od jeho založení, zná základní literární památky jednotlivých období.

Literatura

Gudzij, N. K. Istorija drevněj russkoj litěratury. Moskva, 1953. Olševskaja, L. A., Travnikov, S. I. Litěratura drevněj Rusi i XVIII veka. Moskva, Interprax, 1995. Frouz, Josef; Sováková, Jana. Přehled žánrů ruského folklóru : Čítanka : Určeno stud. 4. roč. pedag. fak. oboru rusistika. 1. vyd. Plzeň : Západočeská univerzita, 1993. ISBN 80-7043-100-8.Frouz, Josef. Úvod do staré ruské literatury. 1. díl. Plzeň : Pedagogická fakulta v Plzni, 1982. Šindelářová, Jana. Úvod do staré ruské literatury. 2. díl. Plzeň : Pedagogická fakulta v Plzni, 1983.

Požadavky

Vypracování písemného referátu o díle Slovo o pluku Igorově. Analýza z hlediska využití obrazných prostředků, srovnání s českými překlady.

Garant

PhDr. Jana Sováková, CSc.

Vyučující

Mgr. Michaela Pešková, Ph.D.PhDr. Jana Sováková, CSc.