Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistický seminář 1 (KRF / STYL1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / STYL1 - Stylistický seminář 1, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Stylistika jako vědní obor. Základní pojmy a kategorie. 2. Ruský spisovný jazyk. Funkční styly. 3. Stylistické rozvrstvení slovní zásoby ruského jazyka. 4. Administrativní a jednací styl I. (životopis, strukturovaný životopis) 5. Administrativní a jednací styl II. (žádost, plná moc) 6. Administrativní a jednací styl III. (reference, doporučení) 7. Publicistický styl. 8. Umělecký styl. 9. Odborný styl a jeho podstyly (teze, konspekt, anotace, referát, sdělení) 10. Stylistické funkce synonym. 11. Stylistické funkce antonym a homonym 12. Slohové postupy, metody a žánry. 13. Prezentace vypracovaných úkolů

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice stylistiky ruského jazyka, rozlišuje jednotlivé funkční styly a umí je odlišit, dovede správně používat jazykové prostředky zejména v odborném a jednacím stylu.

Literatura

Rozental, D. E. Praktičeskaja stilistika russkogo jazyka. Moskva : Vysšaja škola, 1977. Zemskaja, E. A. Russkaja razgovornaja reč. Moskva, 1987. Bondaletov, V. D. Sbornik upražnenij po sintaksičeskoj stilistike i kulture reči. Moskva, 1978. Golub, Irina Borisovna. Sbornik upražnenij po stilistike sovremennogo russkogo jazyka. Moskva : Vysšaja škola, 1979. Dlouhý, Miloslav. Texty a úkoly k jazykovému rozboru z ruštiny. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1995.

Požadavky

Aktivní práce na semináři a průběžné plnění zadaných úkolů. Vypracování komplexního stylistického rozboru dvou různých textů (např. publicistického textu a krátkého literárního díla) s jasným vyznačením jazykových prostředků typických pro styl zvolených textů.

Garant

Mgr. Milena Rykovská, Ph.D.