Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stylistický seminář 2 (KRF / STYL2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / STYL2 - Stylistický seminář 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět navazuje na předmět STYL1, nabízený v bakalářském studijním programu: 1. problematika stylistiky ruského jazyka, terminologie, 2. klasifikace funkčních stylů a jejich odlišnosti 3. stratifikace národního jazyka - spisovný jazyk, nespisovné útvary a poloútvary, 4. publicistický styl a jeho znaky 5. slohové útvary publicistického stylu 6. slohové útvary publicistického stylu 7. aktivní procesy v současném publicistickém stylu - jazykové prostředky, 8.umělecký styl a jeho znaky 9.problematika překladu u jednotlivých útvarů. 10. výběr jazykových prostředků v hromadných sdělovacích prostředcích a textech uměleckého charakteru - neutrální, knižní a hovorové výrazy, neologizmy a archaizmy, výrazy slangové, termíny apod.11. výběr jazykových prostředků v hromadných sdělovacích prostředcích a textech uměleckého charakteru - neutrální, knižní a hovorové výrazy, neologizmy a archaizmy, výrazy slangové, termíny apod.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice stylistiky ruského jazyka, rozlišuje jednotlivé funkční styly a umí je odlišit, dovede správně používat jazykové prostředky zejména v publiciwstickém a uměleckém stylu.

Literatura

Rozental, D. E. Praktičeskaja stilistika russkogo jazyka. Moskva : Vysšaja škola, 1977. Zemskaja, E.A. Russkij jazyk konca 20.stoletija. Moskva, 1985. Bondaletov, V. D. Sbornik upražnenij po sintaksičeskoj stilistike i kulture reči. Moskva, 1978. Golub, Irina Borisovna. Sbornik upražnenij po stilistike sovremennogo russkogo jazyka. Moskva : Vysšaja škola, 1979. Dlouhý, Miloslav. Texty a úkoly k jazykovému rozboru z ruštiny. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1995.

Požadavky

aktivní práce na semináři, rozbor 2 odlišných textů z hlediska použitých jazykových prostředků.

Garant

Mgr. Milena Rykovská, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Milena Rykovská, Ph.D.