Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny světového románu (KRF / SVRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / SVRO - Dějiny světového románu, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika "nového" románu (Joyce, Proust, Bělyj ajin.), základní rysy postmoderního románu.1. Charakteristika románů z hlediska geneologie. Začátky zkoumání této žánrové formy (G. Lukaczs). Román a epos.2. Teorie románu M. Bachtina, D. Hodrové, E. Sábato.3. - 4. Charakteristika románových typů na základě chronotopu. Typy románu v antice (román dobrodružný, mravoličný aj.).5. - 6. Středověký román (rytířský, iniciační aj.). Apuleus: Zlatý osel, A. Dante: Božská komedie.7. Funkce komična ve vývoji evropského románu (Rabalais).8. - 9. Idylický chronotop a jeho variace v evropském románu.10. "Nový" román a jeho představitelé v evropské literatuře (J. Joyce, T. Mann, A. Bělyj, Proust).11. Formy mytologizace v románu 20. století. Využití archetypů.12. Postmoderní román a jeho představitelé.13. Diskuse.

Získané způsobilosti

Student dokáže interpretovat základní díla evropské literatury a rovněž tato díla umí zařadit do historického kontextu.

Literatura

Hodrová, Daniela. Hledání románu : Kapitoly z historie a typologie žánru. 1. vyd. Praha : Československý spisovatel, 1989. Bachtin, M. M. Román jako dialog. Praha, 1980. Šklovskij, Viktor Borisovič. Teorie prózy. Praha : Melantrich, 1933. Kundera, M. Teorie románu. Praha, 1998. ISBN 80-204-0738-3.Lukaczs, G. Teorie románu. Praha, 1978.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách. Prezentace referátu na zadané téma. Přečtení 5 knih světové literatury dle vlastního výběru.

Garant

PhDr. Jana Sováková, CSc.

Vyučující

PhDr. Jana Sováková, CSc.