Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Syntax RJ 1 (KRF / SYN1R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / SYN1R - Syntax RJ 1, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy tradiční a novodobé syntaxe. Věta a výpověď. Větné členy, syntaktické vztahy uvnitř věty jednoduché a souvětí. Větné modely. Souvětí souřadné a podřadné. Slovosled. Interpunkce.Tematické celky:1. Věta a výpověď. Akt predikace (aktualizace). Klasifikace vět.2. Syntaktické vztahy a prostředky jejich vyjadřování.3. Problematika větných členů. Syntaktické jevy nemající status větně-členský.4. Větné členy základové (podmět, predikát).5. Větné členy nezákladové (objekt, atribut, adverbiále, doplněk).6. Zvláštnosti ve větných celcích: polovětné konstrukce přechodníkové, participiální.7. Slovosled a aktuální členění.8. Podmětné a bezpodmětné struktury. Pojem valence.9. Souvětí. Parataxe a parataktické (souřadné) souvětí.10. Hypotaxe a hypotaktické (podřadné) souvětí.11. Složité souvětí.

Získané způsobilosti

Student zvládne základní problematiku tradiční a novodobé syntaxe, osvojí si a zautomatizuje větné struktury typické pro ruštinu, provede syntaktický rozbor věty a souvětí, dosáhne gramatické správnosti psaného a mluveného projevu B2.2.

Literatura

Česal, Bedřich; Vyčichlová, Ema. Cvičení z ruské syntaxe. I., Věta jednoduchá. V Plzni : Západočeská univerzita, 2002. ISBN 80-7082-906-0.Česal, B., Vyčichlová, E. Cvičení z ruské syntaxe. II., Souvětí. Plzeň : Vydavatelství Západočeské univerzity, 1997. ISBN 80-7082-372-0.Česal, B., Vyčichlová, E. Cvičení z ruské syntaxe. III., Klíč k překladovým cvičením. Plzeň : Vydavatelství Západočeské univerzity, 1998. ISBN 80-7082-409-3.Kubík, Miloslav. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim : Vysokošk. učebnice pro posl. fakult připravujících učitele. Praha : SPN, 1983. Bauer, J. a kol. Příruční mluvnice pro Čechy. II. 2. vyd. Praha, SPN, 1979. Flídrová, H., Žaža, S. Russkij sintaksis v sopostavlenii s češskim. Olomouc, 2005. ŠVEDOVA, Natalija Jul´jevna. Russkaja grammatika II. Sintaksis. Moskva : Nauka, 1980. Barnetová, V. a kol. Russkaja grammatika 2. Vydání 1. Praha : Academia, 1979.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na seminářích, složení průběžných testů a závěrečného testu.Zkouška: ústní část - teoretická otázka a syntaktický rozbor neadaptovaného textu, písemná část - překlad z češtiny do ruštiny.

Garant

Doc. Liudmila Valová, CSc.

Vyučující

Doc. Liudmila Valová, CSc.