Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do romanistiky (KRF / URO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRF / URO - Úvod do romanistiky, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Románská jazykověda ? hlavní představitelé a jejich dílo. Původ románských jazyků, místo románských jazyků mezi IE jazyky. Klasifikace románských jazyků. Principy vývoje jazyka. Historicko-srovnávací jazykověda. Charakteristika latiny a románských jazyků. Studenti získají základní přehled o románských jazycích a především o francouzském jazyce a o teoretických přístupech s přehledem základní literatury a pomůcek ke studiu. Dále v hlavních rysech předmět informuje o vývoji daného oboru a jeho současném stavu.Tematické okruhy:1. Úvod do vysokoškolského studia francouzského jazyka ? hlavní představitelé romanistiky2. Původ románských jazyků.3. Typologie a charakteristika románských jazyků.4. Charakteristika lidové latiny a románských jazyků5. Vokalismus a konsonantismus, morfosyntax románských jazyků6. Slovní zásoba románských jazyků7. Klasifikace románských jazyků8. Jazyk a dialekt9. Postavení francouzštiny v systému románských a IE jazyků10. Současný francouzský jazyk ? výslovnost, morfosyntax11. Současný francouzský jazyk ? slovní zásoba, jazykový styl12. Jazykové útvary z hlediska sociolingvistického a geografického - français standard, français populaire, argot, dialekty, francouzština belgická, švýcarská, kanadská13. Frankoprovensálština, okcitánština14. Časová rezerva, závěrečný test

Získané způsobilosti

Studenti získají základní přehled o románských jazycích, především o francouzštině (o vzniku, vývoji a současném stavu) a o teoretických přístupech s přehledem základní literatury a pomůcek ke studiu.

Literatura

Vondráček, Antonín . Úvod do studia francouzského jazyka. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o. ISBN 80-86898-61-X.Walter. Le français dans tous les sens. Yaguello, M. et al. Le Grand Livre de la Langue française. Šabršula, J. Úvod do studia francouzského jazyka. Ostrá, Růžena; Spitzová, Eva. Úvod do studia románských jazyků : Určeno pro posl. romanistiky filozof. fakult. 3., přeprac. vyd. Praha : SPN, 1987. Šabršula, J. Základy jazykovědy pro romanisty.

Požadavky

Soustavné studium předepsané literatury. Úspěšné zvládnutí zkouškového testu.

Garant

PhDr. Antonín Vondráček, CSc.

Vyučující

PhDr. Antonín Vondráček, CSc.