Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělesná výchova 3 (KTV / 9TV3R)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / 9TV3R - Tělesná výchova 3, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Anatomická a neurofyziologická podstata individuálně optimálního držení těla. Hodnocení úrovně posturální funkce (statické a dynamické složky).Posturální poruchy a jejich prevence. Didaktické zásady sestavování pohybového programu u dětí mladšího školního věku. Dechová cvičení. Primární prevence vybraných civilizačních chorob.2. Nácvik a zdokonalení dvou vybraných závodních plaveckých způsobů, startovního skoku a základních technik vodní záchrany. Organizační a právní zajištění výuky plavání na základních školách.

Získané způsobilosti

1. Student - si osvojí hodnocení statické a dynamické složky posturální funkce,- si zapamatuje neurofyziologické zákonitosti řízení pohybu a aplikuje je při sestavování spontánní a řízené pohybové aktivity v prostředí základní školy,- aplikuje uvolňovací, protahovací a posilovací kompenzační cvičení ve školním prostředí v optimální návaznosti,- sestaví obsah pohybové aktivity pro primární prevenci vybraných civilizačních chorob.2. Student- si osvojí, technicky správně a v souladu s pravidly plavání, minimálně dva plavecké způsoby- aplikuje základy záchrany tonoucího a dopomoci unavenému plavci- objasní organizační a právní aspekty výuky plavání na základních školách v ČR

Literatura

Mencl, Václav. Didaktika plavání : Určeno pro posl. učitelství všeobec. vzdělávacích předmětů. Plzeň : Pedagogická fakulta, 1988. ISBN 80-7043-003-6.Máček, M., Máčková, J. Fyziologie tělesných cvičení. Praha : Onyx, 1995. Krištofič, J. Gymnastika pro zdravotní a kondiční účely. Praha : ISV, 2000. Bursová, M. Kompenzační cvičení. Praha : Grada, 2005. Hoch, Miloslav. Plavání : Teorie a didaktika : Učebnice pro posl. stud. oboru tělesná výchova a sport. 1. vyd. Praha : SPN, 1983. Motyčka Jaroslav a kol. Teorie plaveckých sportů. MU Brno, 2001. ISBN 80-210-2711-8.Dobešová, P. Základy zdravotního cvičení. Ostrava : DOMIGA, 2006.

Požadavky

1. Praktické a teoretické zvládnutí průběžných a závěrečných kontrolních cviků, průběžný a závěrečný teoretický test. Seminární práce.2. - 100m vybraným plaveckým způsobem, technicky správně v souladu s pravidly plavání, časový limit- 50m jiným plaveckým způsobem, technicky správně v souladu s pravidly plavání- praktická ukázka dopomoci unavenému plavci- plavání pod vodou, lovení předmětů- startovní skok, skok do neznámé vodyZvládnutí dvou plaveckých způsobů v časovém limitu, startovní skok, plavání pod vodou.

Garant

Mgr. Věra Knappová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petra KalistováMgr. Věra Knappová, Ph.D.