Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní aspekty TVS (KTV / BPATV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / BPATV - Právní aspekty TVS, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do právní problematiky - základní právní pojmy a principy, právní řád ČR, právní odvětví, právní profese2. Občanské právo - právní úkony a jejich neplatnost, právnické a fyzické osoby, právní subjektivita a způsobilost k právním úkonům, práva věcná a jejich evidence, smlouvy3. Obchodní právo , obchodní společnosti a družstva, druhy podnikatelské činnosti, živnostenský zákoník, druhy živností4. Pracovní právo ,vznik a zánik pracovního poměru, pracovní smlouva, dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr5. Pracovní právo - práva a povinnosti zaměstnavatele a zaměstnanců, odpovědnost za škodu6. Sportovní legislativa ? pojem sport, sportovní pravidla, základní lidská práva ve sportu, sportovní svazy a kluby, občanská sdružení, vztah sportovec vs klub7. Civilněprávní odpovědnost a trestněprávní odpovědnost za škodu ve sportu ? obecná odpovědnost za škodu, odpovědnost při úrazech na amatérských i profesionálních soutěží8. Bezpečnost a legislativa ve školství ? zajištění plaveckých, lyžařských a jiných kurzů, prevence a řešení úrazů při TV, odpovědnost za svěřené osoby9. Boj proti dopingu ? pojem, metody, sankce, Antidopingový výbor ČR, právní dokumenty10. Financování sportu ? sponzorské dary, dotace apod., nelegální machinace ve sportu11. Právní judikatura v oblasti sportovního práva, vybrané sportovně-právní kauzy12. Právní judikatura v oblasti sportovního práva, vybrané sportovně-právní kauzy13. Závěrečná hodina ? opakování

Získané způsobilosti

Student: - objasní právní základy z práva občanského, obchodního, pracovního a trestního a práva sportovního - získané poznatky aplikuje na modelové situace - právně analyzuje životní situace a problémy vzniklé při sportovní a tělovýchovné činnosti vymezí a popíše podnikatelské aktivity ve sportu - rozpozná a identifikuje nelegální praktiky ve sportu - identifikuje a popíše občanskoprávní a trestněprávní odpovědnost za škodu ve sportu a tělesné výchově - definuje pojem doping a vymezí a popíše jeho právní úpravu - popíše právní postavení a činnost institucí činných v oblasti sportu

Literatura

Králík,M. Právo ve sportu. Praha, 2001. Nekola,J.,Chlumský,J. Sport bez dopingu. Praha, 1996. Šíma,A.,Suk,M. Základy práva pro střední a vyšší odborné školy. Praha, 2006.

Požadavky

Student objasní, popíše, zdůvodní zadané téma (problém) v seminární práci.Student plní písemný zápočtový test max. ve třech pokusech(70% úspěšnosti).

Garant

JUDr. et Mgr. Silvie Anderlová

Vyučující

JUDr. et Mgr. Silvie AnderlováMgr. Daniela Benešová, Ph.D.Doc. Ing. Jiří Skalický, CSc.