Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika tělesné výchovy 4 (KTV / DTV4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / DTV4 - Didaktika tělesné výchovy 4, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vyučovací jednotka TV z hlediska didaktických, sociologických a psychologických aspektů. Rozbor jednotlivých částí vyučovací jednotky TV a metody hodnocení účinnosti. Didakticko-organizační formy práce. Didaktické řídící styly. Didaktické aspekty motorického učení. Didaktika rozvoje pohybových schopností. Aplikace teoretických poznatků z didaktiky TV a didaktik jednotlivých sportů. Hospitace ve vyučovacích jednotkách TV v různých věkových kategoriích. Příprava studentů a praktické výstupy.Praktický nácvik plaveckých způsobů a dovedností vodní záchrany, náslechy ve středisku plavecké výuky Lochotín, organizační a právní aspekty výuky plavání.

Získané způsobilosti

Student používá základní pojmy didaktiky tělesné výchovy, vysvětlí nezbytnosti a variabilnosti didakticko-organizačních forem práce tělovýchovného procesu, aplikuje základní didaktické zásady, vyučovací způsoby, postupy a metody do výuky, modifikuje jednotlivé prvky z vyučovacího procesu do tvorby pohybově rekreačních programů. Zhodnotí činnost učitele i žáků v tělesné výchově a objektivizuje hodnocení výuky na základě dat a videozáznamu získaných ve vyučovacím procesu. Student používá dva závodní plavecké způsoby, ukáže praktickou dopomoc a záchranu unavenému plavci či tonoucímu, objasní právní a organizační pozadí výuky plavání.

Literatura

Rychtecký, A., Fialová, L. Didaktika školní tělesné výchovy . Praha, 1995. Votík, J., Bursová, M. Přehled metod stimulace motorických schopností. Plzeň, 1994. Mužík, V. Tělesná výchova a zdraví: zdravotně orientované pojetí tělesné výchovy pro 1. stupeň ZŠ. Olomouc, 1997. Motyčka, J. a kol. Teorie plaveckých sportů. Brno, 2001. Fromel, K. Vyučovací jednotka tělesné výchovy: Určeno pro studium tělesné výchovy. Olomouc, 1983.

Požadavky

- písemný zápočtový test- semestrální práce- praktické předvedení dvou plaveckých způsobů- demonstrace základních dovedností z oblasti vodní záchrany- náslechy a práce s družstvem v SPV Lochotín

Garant

Doc. Ladislav Čepička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ilona KolovskáMgr. Radek Zeman