Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pohybová skladba a tance (KTV / PST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / PST - Pohybová skladba a tance, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pohybová a taneční průprava.Nácvik tanečních kroků a variací lidových tanců a country tanců.Nácvik tanečních vazeb různých stylů moderního tance (hip-hop, funky, džez, moderní výrazový tanec apod.).Příklady rušné a průpravné části tanečně zaměřené vyučovací jednotky.Úvod do teorie pohybové skladby (PS), principy tvorby PS.Nácvik PS s vyučujícím - bez náčiní, nebo s náčiním.Metodické výstupy studentů.

Získané způsobilosti

Student:- rozezná různé druhy tanců - lidový, country, moderní (funky, hip-hop, džez, moderní výrazový apod.) a předvede jejich základy- předvede pohybovou skladbu (PS) nacvičovanou s vyučujícím - samostatně, či ve skupině (dle počtu studentů ve výuce) vytvoří na zvolenou hudbu PS bez náčiní, či s náčiním, v níž uplatní principy tvorby PS a využije zkušenosti získané při nácviku společné PS- metodicky správně vede rušnou a průpravnou část tanečně zaměřené vyučovací jednotky- metodicky správně v hlavní části vyučovací jednotky naučí ostatní studenty vytvořenou PS- rozebere a zhodnotí metodické výstupy ostatních

Literatura

Šimek, Rudolf. Džezgymnastika : hudba - rytmus - pohyb. Praha : Olympia, 1981. Appelt, Karel. Kapitoly z pohybové skladby. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1981. Kos, Bohumil. Lidové a společenské tance. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1977. Drdácký, František. Lidové tance : České lidové tance a taneční pásma v úpravě pro tělovýchovné hnutí, školy a zájmovou uměleckou činnost. 1. vyd. Praha : Olympia, 1983. Krapková, Hana. Lidový a společenský tanec. 1. vyd. Olomouc : Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého, 1991. ISBN 80-7067-49-5.Novotná, Viléma. Pohybová skladba. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-860-3.KRAUSOVÁ, A. Pohybová skladba a světové gymnaestrády. Praha: FTVS UK,, 1992. APPELT, K. Pohybová skladba v teorii a praxi. Praha: Ústřední škola ČOS,, 1995.

Požadavky

- metodický výstup - vedení rušné, nebo průpravné části tanečně zaměřené vyučovací jednotky- metodický výstup - nácvik vytvořené pohybové skladby bez náčiní, nebo s náčiním- písemný a grafický záznam vytvořené pohybové skladby - aktivní účast na cvičeních s metodickými výstupy

Garant

Mgr. Gabriela Kavalířová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Gabriela Kavalířová, Ph.D.