Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Senzomotorické učení (KTV / PSU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / PSU - Senzomotorické učení, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Učení, druhy učení, druhy motorického učení. Neuropsychologické základy senzomotorického učení. Průběh, vnímání a zpracování podnětů, programování. Funkční prvky v procesu motorického učení a jejich vzájemné vztahy. Motorická docilita a její ontogenetický vývoj, taxonomie pohybových dovedností. Regulace motoriky v procesu učení. Fáze motorického učení v Tv. Konstrukce křivek učení a zapomínání. Průvodní mechanismy motorického učení - retence a zapomínání, zpevňování a korekce chyb, integrace, transfer a přeučování, složitost úkolu, zpětné vazby v učení, individuální zvláštnosti (stavy, osobnostní rysy). Teorie motorického učení. Význam pohybových dovedností v intelektovém rozvoji dětí a mládeže. Pohybová inteligence, herní inteligence. Testování pohybové inteligence. Implicitní a explicitní učení.

Získané způsobilosti

- užívají a vysvětlí základní i rozšiřující pojmy z jednotlivých oblastí senzomotorického učení - aplikují teoretické znalosti z oblasti motorického učení na modelové situace z oblasti didiaktiky tělesné výchovy a sportu

Literatura

Rychtecký, Antonín; Fialová, Ludmila. Didaktika školní tělesné výchovy. 2. přepracované vyd. Praha : Karolinum, 1998. ISBN 80-7184-659-7.Vilímová, Vlasta. Didaktika tělesné výchovy. Brno : Paido, 2002. ISBN 80-7315-033-6.Schmidt, Richard A.; Lee, Timothy Donald. Motor control and learning : a behavioral emphasis. 5th ed. Champaign : Human Kinetics, 2011. ISBN 978-0-7360-7961-7.Schmidt, Richard A.; Wrisberg, Craig A. Motor learning and performance : a situation-based learning approach. 4nd ed. Champaign : Human Kinetics, 2008. ISBN 978-0-7360-6964-X.Choutka, Miroslav. Motorické učení v tělovýchovné a sportovní praxi. Plzeň : Pedagogická fakulta Západočeské univerzity, 1999. ISBN 80-7082-500-6.ČÁP, J., MAREŠ, J. Psychologie pro učitele. Vyd. 1. Praha : Portál, 2001. ISBN 80-7178-463-X.

Požadavky

Obhajoba písemné práce se vztahem k disertaci

Garant

Mgr. Petr Valach, Ph.D.