Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a didakt. zdravot. těles. výchovy (KTV / TDZTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / TDZTV - Teorie a didakt. zdravot. těles. výchovy, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pohybová aktivita (individuálně zacílená) - jeden ze základních elementů podpory zdraví. Anatomická a neurofyziologická podstata individuálně optimálního držení těla. Hodnocení úrovně posturální funkce (statické a dynamické složky).Posturální poruchy a jejich prevence. Didaktické zásady sestavování pohybového programu u předškolních dětí.Vybraná interní oslabení - charakteristika, příčiny vzniku a zásady prevence.

Získané způsobilosti

Student - si osvojí hodnocení statické a dynamické složky posturální funkce,- si zapamatuje neurofyziologické zákonitosti řízení pohybu a aplikuje je při sestavování spontánní a řízené pohybové aktivity v prostředí mateřské školy,- aplikuje uvolňovací, protahovací a posilovací kompenzační cvičení pro všeobecné rozcvičení v optimální návaznosti,- sestaví obsah pohybové aktivity pro primární prevenci vybraných civilizačních chorob.

Literatura

Máček, M.; Máčková, J. Fyziologie tělesných cvičení. [Praha] : Onyx, 1995. ISBN 80-85228-20-3.Krištofič, J. Gymnastika pro zdravotní a kondiční účely. Praha : ISV, 2000. Bursová, M. Kompenzační cvičení. Praha : Grada, 2005. Stejskal, P. Proč a jak se zdravě hýbat. Břeclav : Presstempus, 2004. Dobešová, P. Základy zdravotního cvičení. Ostrava : DOMIGA, 2006. Matoušová, M. Zdravotní tělesná výchova II. Praha ASPV, 1995.

Požadavky

Praktické a teoretické zvládnutí průběžných a závěrečných kontrolních cviků, průběžný a závěrečný teoretický test, seminární práce příprava na závěrečné kontrolní cviky (příprava na ranní cvičení v MŠ)

Garant

PaedDr. Marta Bursová, CSc.

Vyučující

PaedDr. Marta Bursová, CSc.Mgr. Gabriela Kavalířová, Ph.D.