Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy aplikovaných pohybových aktivit (KTV / ZAPA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / ZAPA - Základy aplikovaných pohybových aktivit, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní problematika z oboru aplikovaných pohybových aktivit.2. Klasifikace postižení. Druhy postižení.3. Charakteristika individuálních potřeb osob s různými typy handicapu. Postižení pohybového aparátu.4. Charakteristika individuálních potřeb osob s různými typy handicapu. Postižení smyslová.5. Charakteristika individuálních potřeb osob s různými typy handicapu. Postižení mentální.6. Charakteristika individuálních potřeb osob s různými typy handicapu. Vnitřní oslabení.7. Pohybová rekreace postižených osob v různých podmínkách působení.8. Sociální význam integrace zdravotně postižených v rámci pohybové rekreace.9. Integrace postižených osob v rámci tělesné výchovy a sportu.10. Inkluze a peer tutoring v tělesné výchově a ve sportu

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních pojmech z oboru aplikovaných pohybových aktivit a aplikuje je do podmínek tělesné výchovy a sportu postižených osob.Syntetizuje a vhodně aplikuje dříve získané znalosti z oborů fyziologie, psychologie, pedagogiky, rekreologie a teorie pohybové rekreace do problematiky handicapů. Vyhledává v odborné literatuře pojmy propojující jednotlivá odvětví a rozumí jim.Vytvoří si přehled o možnostech využití aplikovaných pohybových aktivit v rámci tělesné výchovy a sportu postižených osob. Sestaví a vede cvičební jednotku pohybové rekreace s ohledem na individuální zvláštnosti jedince. Cvičební jednotku prezentuje a zpětnovazebně zhodnotí z hlediska organizace i efektivity.

Literatura

Ješina, O. & Kudláček, M. Aplikovaná tělesná výchova. Olomouc, 2011. Ješina, O. Aplikované pohybové aktivity v zimní přírodě. Kudláček, M., & Ješina, O. Integrace žáků s tělesným postižením do školní tělesné výchovy. Karásková, V. Kapitoly z teorie a didaktiky aplikované tělesné výchovy. Janečka, Z., Ješina, O. et al. Vybrané outdoor aktivity jinak zrakově disponovaných osob v letní přírodě.

Požadavky

Zápočtové požadavky: 1. Každý student má za úkol analyzovat stav, v jakém se nachází tělesná výchova a sport postižených v Plzni, popř. v místě svého bydliště. 2. Zpracovat písemnou přípravu na vyučovací jednotku tělesné výchovy nebo pohybové aktivity pro handicapované dle zadání. (zadávání témat proběhne na prvním semináři).3. Prakticky v malých skupinkách realizovat dle témat praktický výstup s handicapovanými, prezentovat výstup na závěrečném semináři včetně fotodokumentace akce a zhodnotit.Zkouškové požadavky: Kombinovaná zkouška z probraného učiva - písemný test předchází ústní zkoušce.

Garant

Mgr. Věra Knappová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Věra Knappová, Ph.D.Mgr. Věra Knappová, Ph.D.