Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základní gymnastika (KTV / ZG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTV / ZG - Základní gymnastika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Charakteristika a prostředky ZG.Správné držení těla = individuálně optimální držení těla.Struktura a obsah rušné a průpravné části vyučovací jednotky.Názvosloví tělesných cvičení.Druhy pohybů.Pořadová cvičení.Metodická návaznost cvičení pro správné držení těla, zásady sestavení "rozcvičky".Uvolňovací, protahovací a posilovací cvičení s ohledem na jednotlivé svalové skupiny, prevence svalových dysbalancí.Cvičení jednotlivců a dvojic bez náčiní a s využitím náčiní, na nářadí.Zpevňovací a koordinační cvičení.Rovnovážná cvičení.Relaxační a dechová cvičení.Technická a tělesná složka všeobecné přípravy sportovce.Prvky speciální gymnastické průpravy - zpevňovací, odrazová a doskoková, podporová a stojková, rotační, pohyblivostní.

Získané způsobilosti

Studenti: - aktivně používají gymnastické názvosloví - si osvojí a popíší správné držení těla - metodicky správně sestaví rušnou a průpravnou část VJ bez náčiní i s náčiním - správně provádí (zacvičí) jednotlivé druhy pohybu- aplikují získané teoretické znalosti i praktické dovednosti do vyučovací či tréninkové jednotky

Literatura

Krištofič, J. Gymnastická příprava sportovce. Praha, 2004. Krištovič, J. Gymnastika pro zdravotní a kondiční účely. 1. vyd. Praha : ISV nakladatelství, 2000. ISBN 80-85866-54-4.Bursová, M. Kompenzační cvičení. Praha: Grada,, 2005. Appelt, K. Názvosloví pro cvičitele. Praha : Olympia, 1989. ISBN 80-7033-011-2.Žižka, J. Pořadová cvičení. 6., přeprac. vyd. Praha : Olympia, 1991. ISBN 80-7033-071-6.Knížetová, V., Kos, B. Strečink, relaxace, dýchání. Praha : Olympia, 1989. ISBN null.Skopová, M., Zítko, M. Základní gymnastika. Praha, 2005.

Požadavky

- praktické zvládnutí průběžných a závěrečných kontrolních cviků- vypracování a odevzdání seminární práce formou kartiček - příprava 8-10 cviků průpravné části VJ s náčiním- úspěšné splnění 2 teoretických testů (test názvosloví, test teorie gymnastiky - na oba testy celkem 4 pokusy)

Garant

Mgr. Gabriela Kavalířová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Gabriela Kavalířová, Ph.D.Mgr. Petra KalistováMgr. Gabriela Kavalířová, Ph.D.