Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika informatiky 2 (KVD / DIDI2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVD / DIDI2 - Didaktika informatiky 2, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Projektová výuka, mezipředmětové vazby, průřezová témata. Školní vzdělávací plán v návaznosti na RVP. Autoevaluace. Bitmapová a vektorová grafika a jejich výuka. Programování a jeho výuka. Tvorba textů a její výuka. Tabulky a grafy a jejich výuka. Prezentace, zásady tvorby a její výuka. Internet, komunikace, tvorba webu ve výuce. Sítě a hardware a jejich výuka. Multimédia ve výuce. Využití moderních technologií ve výuce informatiky. Řízení výukového procesu.

Získané způsobilosti

Student umí aplikovat dokumenty RVP do školního vzdělávacího plánu jak v minimální, tak i v maximální možné variantě časové dotace předmětu.Student chápe význam a důležitost autoevaulvace a ví, kde o ní získat potřebné informace.Student volí správné metody pro výuku konkrétní tematiky včetně specifických metod výuky výpočetní techniky.Student dokáže vyjmenovat oblasti výpočetní techniky týkající se výuky tohoto předmětu na daném typu školy. Tématiky dokáže analyzovat a vybrat podstatné cíle vedoucí ke zvládnutí dané tematiky žáky.Student ví, co jsou to průřezová témata a mezipředmětové vazby, a dokáže navrhnout způsob, jak je do výuky prakticky začlenit.Student dokáže vytvořit soubor úloh, které povedou ke splnění daných cílů výuky.Student cítí potřebu dodržování autorského zákonu a norem a nutnost je dále předávat.Student umí svůj výstup a znalosti kriticky hodnotit, hledat své silné i slabé stránky.Z profesních kompetencí učitele jsou částečně rozvíjeny zejména kompetence pedagogické a didaktické, diagnostické, sociální, komunikativní, organizační a řídící.Student dokáže rozlišit a zdůvodnit vhodnost využití jednotlivých technologií pro výuku konkrétního tematického celku.Student umí účelně ovládat aplikace pro řízení výukového procesu a dokáže analyzovat jejich výhody a nevýhody.

Literatura

Drlík, P., Hvorecký, J. Informatika - nástin didaktiky. PF Nitra, 1992. Petty, Geoffrey. Moderní vyučování. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-681-0.Pasch, Marvin. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Praha : Portál, 2005. ISBN 80-7367-054-2.Čapek, Robert. Pedagogická praxe pro studenty : (od hospitace k souvislé praxi). Hradec Králové : Gaudeamus, 2001. ISBN 80-7041-412-X.Kalhous, Z., Obst, O. Školní didaktika. ___. Učebnice výpočetní techniky pro daný typ školy.

Požadavky

Požadavky k zápočtu:1. Didaktická a metodologická analýza výuky zvoleného tématu a její prezentace.2. Splnění úkolů v rámci seminářů.Požadavky ke zkoušce:1. praktická část - student vypracuje přípravu na hodinu na zadané téma.2. teoretická část - student si připraví teoretické podklady k vylosovanému okruhu a při ústním pohovoru prokáže své znalosti.U zkoušky student prokazuje teoretické i praktické aplikované znalosti a dovednosti získané v předmětu Didaktika výpočetní techniky 1 a 2.Více informací bude poskytnuto na úvodní hodině a na portálu ZČU (http://portal.zcu.cz v sekci Courseware > DID2B).

Garant

Doc. Ing. Václav Vrbík, CSc.