Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačové sítě a distribuované systémy (KVD / PSDSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVD / PSDSB - Počítačové sítě a distribuované systémy, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, základní dělení počítačových sítí z hlediska navázání spojení, spolehlivosti doručení informace, způsobu přepojování, rozlehlosti sítí, autonomní systémy. Topologie, média, rychlosti přenosu. Technologie Ethernet, ATM, FDDI, WiFi. TCP/IP, UDP, IPX/SPX. Základní protokoly a služby pod TCP/IP, UDP. 7-vrstvý OSI model. Adresování, IPv4, IPv6, Subneting, ProxyARP, Transparentní router. Směrování, směrovací metody, protokoly. OS NetWare, eDirectory, partition , repliky, přístupová práva k objektům, souborům, správa sítě. Autentikační mechanismy v NW, Kerberos. Systémy adresářových služeb. Bezpečnost a spolehlivost sítí. Možnosti bootování operačních systémů, multiboot.

Získané způsobilosti

Student analyzuje problémy a navrhuje základní mechanismy a řešení počítačové sítě zaměřené zejména na školní prostředí. Student umí vysvětlit, teoreticky a prakticky použít pojmy, protokoly. Student dokáže implementovat, konfigurovat a spravovat základní entity jako jsou uživatele, tiskárny, atd. v síťovém operačním systému.

Literatura

IP adresování, subnetování. 2010. Janeček, Jan. Distribuované systémy. Praha : ČVUT, 1997. ISBN 80-01-00913-0.Janeček, J., Bílý, M. Lokální sítě. ČVUT Praha, 1998. Fojtík, Jaroslav; Valtr, Václav. NetBIOS a IPX/SPX : programování s využitím síťového rozhraní. Praha : Grada, 1993. ISBN 80-85623-74-9.nullKastner, Aleš. Počítačové komunikace : Linkové počítačové komunikace. 1. vyd. Praha : GComp, 1993. ISBN 80-85649-17-9.Schatt, Stan. Počítačové sítě LAN od A do Z. Praha : Grada, 1994. ISBN 80-85623-76-5.Šmrha, P. Úvod do TCP/IP. Plzeň : ZČU, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních. Úspěšná realizace zadaných úkolů.Bodové splnění průběžných a závěrečných testů.

Garant

Dr. Ing. Jiří Toman

Vyučující

Dr. Ing. Jiří Toman