Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do informatiky pro vzdělávání (KVD / UIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVD / UIN - Úvod do informatiky pro vzdělávání, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Algoritmizace. Číselné soustavy. Reprezentace čísel v počítači. Teorie informace. Kódování, komprese, šifrování.

Získané způsobilosti

Student vysvětlí na základě historického vývoje pojem algoritmus včetně jeho vlastností a míry složitosti.Student analyzuje problémy z různých oblastí a sestaví pro jejich řešení vhodný algoritmus v různých podobách na základě pravidel.Student klasifikuje číselné soustavy a provádí převody mezi nimi i výpočty v nich.Student rozlišuje používané možnosti zobrazení čísel v počítači, které demonstruje na příkladech.Student popíše za přispění porozumění příslušným pojmům východiska a základy teorie informace.Student vymezí oblast kódování v celé jeho šíři.Student rozliší různá dělení kódů používaných v oblasti výpočetní techniky a demonstruje na příkladech tvorbu i užití některých konkrétních reprezentantů.Student analyzuje na základě teoretických znalostí využitých v praxi možnosti komprese.Student identifikuje problémy týkající se šifrování v počítačové komunikaci na základě znalosti historického vývoje i schopnosti vysvětlit určené konkrétní šifrovací algoritmy.Student popíše logické obvody a prakticky předvede různé možnosti minimalizace logických funkcí.Student shrne vývoj ve vybrané části z oblasti výpočetní techniky.

Literatura

Adámek, Jiří. Kódování. 1. vyd. Praha : SNTL, 1989. ISBN null.Jiroušek, Radim. Principy digitální komunikace. Vyd. 1. Voznice : Leda, 2006. ISBN 80-7335-084-X.Salomon, David. Data compression : the complete reference. cop. 1998. New York : Springer, 1998. ISBN 0-387-98280-9.Ježek, Karel; Ledvina, Jiří; Klečková, Jana. Počítače a programování. Plzeň : ZČU, 1995. ISBN 80-7082-162-0.Kocourek, Petr. Přenos informace. 1. vyd, dotisk. Praha : ČVUT, 1996. ISBN 80-01-01169-0.Podlešák, Jiří; Skalický, Petr. Spínací a číslicová technika. 1. vyd. Praha : ČVUT, 1994. ISBN 80-01-01157-7.Virius, Miroslav. Základy algoritmizace. Praha : ČVUT, 1995. ISBN 80-01-01346-4.

Požadavky

Cesta k zápočtu bude podrobně specifikována na začátku semestru. Student bude psát tři testy, přičemž u každého z nich mají právo jedné opravy. Body lze získat též za aktivitu na seminářích či plněním domácích úkolů. Student dále vypracuje seminární práci v níž shrne vývoj ve vybrané části z oblasti výpočetní techniky, která bude hodnocena po obsahové i formální stránce.Zkouška je kombinovaná (test + ústní část), příčemž test může být na základě zisku příšlušného počtu bodů a sepsání úvahy na zadané téma studentovi odpuštěn. Otázky u ústní části vychází z témat přednášek a zápočtových seminárních prací.

Garant

Dr. Ing. Jiří Toman

Vyučující

Mgr. Zbyněk Filipi, Ph.D.