Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika Vv - C (KVK / CDVV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / CDVV - Didaktika Vv - C, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výtvarné činnosti v různých kontextech - v montessori pedagogice, ve waldorfských školách, v artefiletice, v "Začít spolu" atd. Výtvarné činnosti v kontextu projektového vyučování. Příprava, realizace a dokumentace výtvarného projektu. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Tvorba školního vzdělávacího programu a třídního vzdělávacího plánu pro Vv.

Získané způsobilosti

1. na základě aktivizačních, případně projektivních metod, při práci ve skupinách reflektuje a vyjadřuje své osobní zkušenosti s oborem výtvarná výchova; identifikuje základní role (učitel, žák, lektor, atp.) vzdělávacího procesu a vyjadřuje svůj postoj k oborovému prostoru2. v diskuzi odvozuje a vyjednává o základních rámcích, obsazích, rolích a interakcích ve výukové situaci v oboru výtvarná výchova3. analyzuje a zobecňuje prekoncepce vzdělávání výtvarné výchově zaujímané a vyjadřované účastníky semináře, podílí se na tvorbě zobecněného pojetí vzdělávání výtvarné výchově, vyjadřujícího názory a postoje určité skupiny účastníků semináře4. analyzuje svůj přípravný model pedagogického díla a využívá přitom poznatků o dimenzích výrazové hry; na základě výsledků posouzení navrhuje model odpovídajících interpretačních a hodnotících aktivit 5. v dialogu ve skupině představuje zdůvodňuje a obhajuje svůj přípravný model a diskutuje případné zlepšující varianty pedagogického díla6. na podkladě realizovaného mikrovýstupu nebo prototypické situace zachycené na video rozpoznává, vybírá, popisuje a hodnotí kolizní, případně krizové komponenty situace; hledá jejich nejpřiléhavější interpretaci a diskutuje o možnostech jejich řešení

Literatura

http://www.vuppraha.cz/index.php?op=sections&sid=9Roeselová, Věra. Řady a projekty ve výtvarné výchově. Praha : Sarah, 1997. ISBN 80-902267-2-8.Programové materiály k akreditovaným koncepcím a k RVP. Hazuková, Helena. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově. [Díl] II. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1995. Hazuková, Helena. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově. I. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1994. Slavík, Jan. Umění zážitku, zážitek umění. 1. díl : teorie a praxe artefiletiky. V Praze : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2001. ISBN 80-7290-066-8.SLAVÍK, J., WAWROSZ, P. Umění zážitku, zážitek umění. 2. díl : teorie a praxe artefiletiky. Praha : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2004. ISBN 80-7290-130-3.Slavíková, Vladimíra; Hazuková, Helena; Slavík, Jan. Výtvarné čarování : (artefiletika pro předškoláky a mladší školáky). V Praze : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2003. ISBN 80-7290-016-1.

Požadavky

Úspěšné vypracování písemné seminární práce (min. 6 konzultací) - podrobný návrh výtvarného projektu nebo třídního vzdělávací plánu Vv pro konkrétní skupinu dětí (10 normostran a oddělená obrazová příloha). Pro úspěšné absolvování tohoto předmětu se doporučuje splnění předmětu KVK/CZVK.

Garant

PaedDr. Rudolf Podlipský, Ph.D.