Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika výtvarné výchovy pro MŠ (KVK / DVVMŠ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / DVVMŠ - Didaktika výtvarné výchovy pro MŠ, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dětský výtvarný projev - vznik, podstata, vývoj, charakteristika, funkce, typologie, interpretace.Psychofyziologické podmínky předškolního dítěte pro výtvarné aktivity.Pohled na minulost a současnost výtvarné výchovy (Vv) předškolních dětí z hlediska uplatňovaných škol, programů a metod.Rámcový vzdělávací program pro předškolní Vv. Plán a pojetí Vv.Metody a formy ve Vv. Rozvíjení tvořivosti ve Vv.Charakteristika a přehled výtvarných činností. Hra, experiment a etuda.Didaktická charakteristika výtvarných forem a technik, a jejich přehled.Náměty a výtvarné úkoly v předškolní Vv.Výtvarné činnosti v kontextu uplatňovaných pedagogik. Artefiletika pro předškoláky.Předškolní děti a výtvarné umění. Hračka. Ilustrace.

Literatura

Slavíková, Vladimíra; Hazuková, Helena; Slavík, Jan. Výtvarné čarování : (artefiletika pro předškoláky a mladší školáky). V Praze : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2003. ISBN 80-7290-016-1.Uždil, Jaromír. Čáry, klikyháky, paňáci a auta : výtvarný projev a psychický život dítěte. Praha : Portál, 2002. ISBN 80-7178-599-7.Hazuková, Helena; Šamšula, Pavel. Didaktika výtvarné výchovy I / Helena Hazuková, Pavel Šamšula. Praha : Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2005. ISBN 80-7290-237-7.Svobodová Marie. Výtvarná výchova v předškolním věku : určeno učitelkám mateřských škol, rodičům, prarodičům a všem, kdo výtvarně pracují s dětmi předškolního věku. Havlíčkův Brod : Nakladatelství TOBIÁŠ, 1998. ISBN 80-85808-47-1.

Požadavky

Zápočet:Vypracování úkolů zadaných v semináři. Příprava, realizace, dokumentace a reflexe 3 výtvarných úkolů určených dětem z konkrétní skupiny.Zkouška: Znalost problematiky probírané v přednáškách a v seminářích v předloženém rozsahu ave struktuře odpovídající zadaným tematickým okruhům (viz přehled probírané látky). Způsob ukončení/forma zkoušky : Zkouška/Ústní

Garant

PaedDr. Rudolf Podlipský, Ph.D.