Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie a současné koncepce VV (KVK / HKVV2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / HKVV2 - Historie a současné koncepce VV, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cíl výuky: vybavit účastníky kompetencemi k poučené kritické reflexi vizuální kultury a umění v kontextu historických oborových dokumentů, k jejich evaluaci s ohledem na širší souvislosti vývoje oboru a k jejich následné aplikaci při tvorbě školních vzdělávacích programů.Klíčová slova: vizuální kultura, výtvarné umění, učitelovo pojetí výuky, historické vlivy na pojetí dětského výtvarného projevu, pedagogické přístupy ve vzdělávání, koncepce současné výtvarné výchovy, koncepce RVP

Získané způsobilosti

Na podkladě studia předložených materiálů a přednášek student: 1/je schopen kriticky nahlížet, posuzovat a porovnávat historické oborové dokumenty. 2/uvažuje o vztazích vývoje oboru s problematikou příbuzných disciplín u nás i v zahraničí zejména s ohledem na dění ve vizuální kultuře a umění. 3/rozumí provázanosti jednotlivých etap s ohledem na chronologické a kontextové souvislosti. 4/dotváří si obraz o vlastním pojetí výuky, obhajuje ho v kontextu výsledků dosažených v oboru. 5/dosažené znalosti využívá při koncipování modelu školního vzdělávacího programu s využitím znalostí o současném umění.

Literatura

Chobola. Dětský kresebný projev a klasikové jeho teorie. Slavík, J. Od výrazu k dialogu ve výchově (Artefiletika). Karolína, Praha, 1997. Vančát, Jaroslav. Poznávací a komunikační obsah výtvarné výchovy v kurikulárních dokumentech. Praha : MAC, 2003. ISBN 80-86015-90-4.Hazuková, Helena. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově. I. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1994. Roeselová, Věra. Řady a projekty ve výtvarné výchově. Praha : Sarah, 1997. ISBN 80-902267-2-8.Štech, Stanislav. Škola stále nová : Freinetova "moderní škola", MCE - hnutí pedagogické kooperace, GFEN - Francouzská skupina Nové výchovy. Praha : Karolinum, 1992. ISBN 80-7066-673-0.Vančát, Jaroslav. Tvorba vizuálního zobrazení : gnozeologický a komunikační aspekt výtvarného umění ve výtvarné výchově. Praha : Karolinum, 2000. ISBN 80-7184-975-8.Read, H. Výchova uměním. Odeon Praha, 1967.

Požadavky

Zápočet: Předpokladem pro získání zápočtu je úspěšné složení testu.Zkouška: Zkoušení proběhne formou ústní. Kriteriem hodnocení bude rozsah znalostí vztahující se k danému okruhu otázky, schopnost vztahovat problematiku okruhu k jiným informacím a znalostem z předmětu, míra samostatnosti projevu. Při hodnocení bude přihlíženo také k výsledkům testu.

Garant

PhDr. Vladimíra Zikmundová, Ph.D.

Vyučující

Doc. PhDr. Jaroslav Vančát, Ph.D.PhDr. Vladimíra Zikmundová, Ph.D.