Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Keramika (KVK / KE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / KE - Keramika, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah :Studium keramiky nepředpokládá předchozí odborné školení posluchače, nenavazuje na zkušenost s modelováním, vytvářením v materiálu, či technologií keramiky. Těžiště předmětu leží v nápaditosti a nalézání provizorních řešení, výuka je především směřována k experimentům s tradičními i zcela novými materiály. Posluchači zde získávají především umělecké školení založené na kontaktech s ostatními oblastmi výtvarného umění, zdokonalují sice svou manuální zručnost, učí se citu pro materiál a jeho výraz, ale akcentováno je přeci jen nalézání, spíše nežli forma umění je nejdůležitější forma nazírání na umění. Na počátku hledání řešení zadaných úkolů je diskuse s vyučujícím, které však předchází vždy rešerše reflektující aktuální řešení úkolu nebo případně i určité historické inspirace. Podmínkou úspěšného absolvování semestru je vizualizace semestrálních projektů. Finální forma je předem naznačena, ale je rovněž otevřena diskusi v povinných konzultacích.Úkoly:Podrobné informace o závazných úkolech v předmětu KE nebo SKE budou sděleny pedagogem při úvodní hodině. Během semestru student řeší úkoly tohoto typu:1. Golem - lampa nebo aroma lampička (pálená hlína).2. Urna - tři návrhy dvoubarevné funerální keramiky (9 kreseb formátu A3).3. Kinetický objekt (vizualizace ve 3D programu).4. Souprava Flirt = dva šálky + podnos nebo cukřenka (technický výkres, sádrový model 1:1)5. Polní lahev nebo netradiční lázeňský pohárek + spojení s jiným materiálem (prezentace, plakát 2x A3).

Získané způsobilosti

1. v konstruování trojrozměrného výtvarného objektu uplatňuje specifické výtvarné dispozice, jako jsou smysl pro detail i celek, schopnost výtvarně cítit, vnímat a organizovat hmotu, smysl pro výrazové možnosti materiálu, smysl pro tvar, objem, světlo, barvu pohyb, pro jejich výrazové možnosti a vztahy mezi nimi,2. v této souvislosti zvládá potřebné výtvarně - řemeslné dovednosti natolik, aby jimi nebyl limitován při realizaci výrazové formy,3. je schopen hmotným a konceptuálním způsobem zviditelnit vnitřní výtvarnou představu,4. je schopen nacházet souvislosti mezi vlastní výtvarnou uměleckou tvorbou a konkrétními uměleckými projevy ve výtvarné kultuře minulosti i současnosti a závěry této reflexe verbalizovat,5. zároveň je schopen nacházet ve svém uměleckém snažení prvky či znaky svého individuálního stylu (pokud o něj usiluje).

Literatura

Mattison, Steve. Jak se dělá keramika : podrobný průvodce nástroji, materiály a technikami pro hrnčíře a keramiky. [Praha] : Slovart, 2004. ISBN 80-7209-599-4.Špís, Jiří. Modelářství porcelánu a keramiky. Rada, Pravoslav. Techniky keramiky. Vyd. 1. Praha : Aventinum, 1995. ISBN 80-85277-47-6.Chavarria, Joaquim. Velká kniha keramiky : průvodce historií, materiály, vybavením a technikami ručního vytváření, vytáčení, výroby forem, vypalování výrobků v pecích a glazování hrnčířských výrobků a jiných keramických. Ming, Bai. World - Famous Keramik Artist s Studio s . Batala, Otto. Svět z hlíny : vyprávění o minulosti a současnosti keramiky. Praha, 1973. Hanykýř, Vladimír; Kutzendörfer, Jaroslav. Technologie keramiky. Peterson, S. The Craft and Art of Clay .

Požadavky

Požadavek na udělení zápočtu:1. student absolvuje minimálně pět konzultací, na něž přichází připraven (zorientován v problematice a s myšlenkově jasně formulovanými východisky) a samozřejmě předkládá několik návrhů řešení každého úkolu, výsledkem diskuse je nosný výtvarný záměr před samostatnou realizací úkolu.2. úspěšná realizace všech úkolů, na úrovni kladené na studenta výtvarného oboru (především osobitě, ale i technicky, esteticky popř. funkčně jasné řešení). 3. odevzdání fotodokumentace všech semestrálních prací na CD.4. zaslání portfólia na www.artfolio.kvk.zcu.cz

Garant

MgA. Mgr. Stanislav Poláček