Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika výuky pro výtvarné vzdělání (KVK / MVNV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / MVNV - Metodika výuky pro výtvarné vzdělání, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktika VV2. Učitel ve VV3. Žák ve VV4. Interakce ve výuce5. Učební situace6. Učivo ve VV

Získané způsobilosti

1. na základě aktivizačních, případně projektivních metod, při práci ve skupinách reflektuje a vyjadřuje své osobní zkušenosti s oborem výtvarná výchova; identifikuje základní role (učitel, žák, lektor, atp.) vzdělávacího procesu a vyjadřuje svůj postoj k oborovému prostoru2. v diskuzi odvozuje a vyjednává o základních rámcích, obsazích, rolích a interakcích ve výukové situaci v oboru výtvarná výchova s ohledem na specifičnost vzdělávání na ZUŠ3. analyzuje a zobecňuje prekoncepce vzdělávání výtvarné výchově zaujímané a vyjadřované účastníky semináře, podílí se na tvorbě zobecněného pojetí vzdělávání výtvarné výchově, vyjadřujícího názory a postoje určité skupiny účastníků semináře4. identifikuje a vymezí klíčové pojmy zastávané intuitivní koncepce výuky 5. vytvoří přípravu "ideální" hodiny v rámci intuitivní koncepce výtvarné výchovy; realizuje ji v podobě mikrovýstupu; zhotoví reflektivní bilanci hodiny6. prostuduje vybrané pasáže RVP pro ZUŠ a rozebere jeho souvislosti s intuitivně zastávanou koncepcí výuky, ve skupině probírá a analyzuje vztahy mezi klíčovými pojmy programu a intuitivního pojetí výuky7. na podkladě modelu výuky a textů intuitivní koncepce výuky a RVP pro ZUŠ porovnává formy existence obsahů výuky a transformace, které umožňují jejich aktivizaci (ontodidaktickou a psychodidaktickou transformaci obsahu) 8. zamýšlí se nad vzdělávací situací a konceptem "pedagogického díla" jako rámcem výkonu učitelovi profese tematizuje rozdílnost charakteristik všeobecného a speciálního uměleckého vzdělávání9. porozumí obsahu pojmu "autorita" v jeho vztahu k pojmům "pojetí výuky" a "program vzdělávání" a "teorie oboru" a učí se uvažovat nad dopady nároků těchto oblastí na práci učitele10. učí se uvažovat nad vztahem učitel - žák/žáci a vymezit jeho specifičnost v různých interakčních žánrech, divadlo, dílna, těžký život, reflexe; pomocí mikrovýstupu inscenuje prototypickou situaci určitého žánru11. s oporou o obrazovou dokumentaci rozpoznává fáze vývoje dětského výtvarného vyjadřování a pojmenovává vazby mezi vývojem dětského výtvarného vyjadřování a vývojem dětského myšlení

Literatura

Vyskočilová, E.; Dvořák, D. Didaktika jako věda a jako nástroj učitele. In: Školní didaktika. Kalhous, Z.; Obst, O.; a kol.(ed.). Praha, Portál, 2002. ISBN 80-7178-253-X.Hazuková, Helena; Šamšula, Pavel. Didaktika výtvarné výchovy I / Helena Hazuková, Pavel Šamšula. Praha : Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2005. ISBN 80-7290-237-7.Štech, S. Mise školy - chránit kulturu i rozvíjet dítě. Skalková, Jarmila. Obecná didaktika : vyučovací proces, učivo a jeho výběr, metody, organizační formy vyučování. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1821-7.Hazuková, Helena. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově. I. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1994. Slavík, J.; Čapková, D. Reflexe učitelské profese: Dílna, divadlo a těžký život v pojetí výuky. Pedagogika, 44, 1994, č. 4, s. 377-388. 1994. Slavík, Jan; Janík, Tomáš. Teorie, výzkum a tvorba školy. Pedagogika ISSN 0031-3815 Roč. 56, č. 2 (2006), s. 2006. SLAVÍK, J., WAWROSZ, P. Umění zážitku, zážitek umění. 2. díl : teorie a praxe artefiletiky. Praha : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2004. ISBN 80-7290-130-3.Slavík, Jan. Zamyšlení nad vzdělávacím programem z hlediska učitelské autority : Učitel výtvarné výchovy - úředník, šaman, profesionál?? Výtvarná výchova, 2005, roč. 45, č. 3-4, s. 21-23. 2005.

Požadavky

V průběhu interaktivně pojatých seminářů jsou zakládány, rozšiřovány a ověřovány znalosti, dovednosti a kompetence studentů, dokumentované krátkými reflexivními texty tvořícími portfolio studenta odevzdávané na konci semestru a podmiňující udělení zápočtu. Tato činnost a její záznamy jsou nahraditelné seminární prací zabývající se tématy seminářů (rozsah, 6 stran, úprava viz. ČSN 01 6910). Předmět je zakončen ústní zkouškou ověřující získané znalosti absolventů.

Garant

Doc. PaedDr. Jan Slavík, CSc.

Vyučující

Mgr. Jindřich Lukavský, Ph.D.