Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování výuky pro 1. st. (KVK / PV1ZV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / PV1ZV - Projektování výuky pro 1. st., Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Problematika didaktické znalosti obsahu v oboru výtvarná výchova.2. Problematika rozpracování obsahu (učiva, konceptů) do realizační podoby.3. Otázky výběrovosti obsahu ve výtvarné výchově.4. Prvky a principy projektování výuky ve výtvarné výchově.5. Limity v projektování výuky dané konkrétními školními podmínkami.6. Problematika obsahově provázaných vyučovací jednotek výtvarné výchovy.7. Příprava a realizace výtvarného projektu.8. Tvorba "osnov" výtvarné výchovy v kontextu Školního vzdělávacího programu ve vazbě na Rámcový vzdělávací program (ŠVP).9. Tvorba Třídního vzdělávacího (tematického) plánu (TVP) ve vazbě na ŠVP.

Získané způsobilosti

1. je schopen koncipovat programy obsahově propojených vyučovacích jednotek výtvarné výchovy,2. je schopen připravit a realizovat výtvarný projekt ve všech jeho možných formách v podmínkách výuky výtvarné výchovy na I. stupni ZŠ,3. je schopen zasvěceně se podílet na tvorbě Školního vzdělávacího programu (ŠVP),4. je schopen koncipovat Třídní (tématický) vzdělávací plán (TVP) pro předmět výtvarná výchova, 5. je schopen koncipovat program vyučovacích jednotek výtvarné výchovy ve vazbě na RVP a ŠVP a TVP,6. projevuje schopnost reflexe a sebereflexe,7. je schopen závěry z reflexe verbálně formulovat a vyjádřit v písemné formě.

Literatura

Komentář k RVP pro ZV. (dostupné na www.vuppraha.cz). Smolíková, Kateřina. Manuál k přípravě školního (třídního) vzdělávacího programu mateřské školy. V Praze : Výzkumný ústav pedagogický, 2005. ISBN 80-87000-01-3.Kolektiv. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání : (se změnami provedenými k 1.9. 2007). Praha : Výzkumný ústav pedagogický v Praze, 2007. Slavík, Jan. Umění zážitku, zážitek umění. 1. díl : teorie a praxe artefiletiky. V Praze : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2001. ISBN 80-7290-066-8.SLAVÍK, J., WAWROSZ, P. Umění zážitku, zážitek umění. 2. díl : teorie a praxe artefiletiky. Praha : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2004. ISBN 80-7290-130-3.Vzdělávací program Národní škola : vzdělávací program pro 1. - 9. ročník základního vzdělávání. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1997. ISBN 80-04-26683-5.nullVzdělávací program Základní škola včetně Osnov ekologického přírodopisu, Osnov Volitelných předmětů, Úprav a doplňků, Učebních plánů s rozšířeným vyučováním. 2., dopl. vyd. Praha : Fortuna, 1998. ISBN 80-7168-595-X.

Požadavky

Zápočet V případě účasti na seminářích (min 7x) student vypracuje formalizovaný návrh (model) Třídního vzdělávacího (tematického) plánu pro výtvarnou výchovu ve zvolené škole a třídě. Odhadovaný rozsah textu návrhu činí 3 normostrany nepočítaje v to případnou obrazovou přílohu. V případě neúčasti je výše uvedený úkol rozšířen o vypracování formalizovaného návrhu (modelu) (osnov) pro výtvarnou výchovu ve vazbě na Školní vzdělávací program ve zvolené škole. Odhadovaný rozsah textu návrhu činí 5 normostran nepočítaje v to případnou obrazovou přílohu.ZkouškaÚspěšná prezentace a obhajoba seminárního úkolu.

Garant

PaedDr. Rudolf Podlipský, Ph.D.