Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Receptivní činnosti v mediální výchově (KVK / RCMED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / RCMED - Receptivní činnosti v mediální výchově, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Struktura, možnosti a praxe mediální výchovy.2. Metody analýzy médiálních sdělení a receptivní činnosti žáka.3. Problémy interpretace a kritické recepce mediálních sdělení.4. Otázky metodiky vedení receptivních činností ve škole5. Obrazová analýza.6. Obsahová analýza.7. Tištěná média.8. Vizuální audiovizuální média.9. Interaktivní hypermédia.10. Internet a jeho služby.11. Publikum a jeho zvláštnosti.12. Receptivní činnosti - příklady jejich implementace do školního kurikula.13. Otázky aplikace receptivních činností v občanské, jazykové, multikulturní, umělecké a kulturní výchově.

Získané způsobilosti

Student dokáže analyzovat mediální komunikáty ve vztahu k jejich účinkům na mládež, rozlišit zvláštnosti a možnosti výrazových prostředků jednotlivých médií. Dokáže aplikovat metody vedení receptivních a produktivních činností mediální výchovy ve škole.

Literatura

Plaňava, Ivo,; Pilát, Milan. Děti, mládež a rodiny v období transformace : sborník prezentací na sympoziu pořádaném ve dnech 19.-21. září 2002 Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity Brno. Vyd. 1. Brno : Barrister & Principal, 2002. ISBN 80-86598-36-5.Roth, J. Mediální výchova v Čechách. Praha - Tutor, 2007. Šmahel, David. Psychologie a internet : děti dospělými, dospělí dětmi. Praha : Triton, 2003. ISBN 80-7254-360-1.RVP. Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání. Praha: MŠMT ČR, 2004. Mičienka, M.; Jirák, J. a kol. Rozumět médiím. Základy mediální výchovy pro učitele. Praha: Partners Czech, 2006. ČAPV. Současné metodologické přístupy a strategie pedagogického výzkumu. Plzeň: ČAPV, FPE ZČU, 2006. Bělohradská, J. Televize a počítač - fenomény dětského světa 21. století. In Sborník z konference ČAPV Současné metodologické přístupy a strategie pedagogického výzkumu. Plzeň: ČAPV, FPE ZČU, 2006. Šmíd, Milan. Úvod a texty ke studiu masových médií : Skripta pro posl. fak. sociálních věd. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1992. ISBN 80-7066-567-X.Vybíral, Z. Výzkum disinhibice u mladých uživatelů chatu. In Plaňava, I., Pilát, M. (Eds.). Děti, mládež a rodiny v období transformace. Brno: Barrister&Principal, 2002.

Požadavky

Požadavky na získání zápočtu: - úspěšné splnění semestrální práce a její přednesení včetně vizuální prezentace na semináři- odevzdání práce v textové a vizuální elektronické formě- didaktický test z tématiky o receptivních činostech v mediální výchově.

Garant

PhDr. Jan Mašek, Ph.D.