Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reflexe a evaluace (KVK / REEV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / REEV - Reflexe a evaluace, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Normativní a kreativní pojetí VV2. Reflektivní kompetence učitele VV3. Pedagogické dílo4. Interpretace ve VV5. Reflexe ve VV6. Evaluace ve VV7. Analýza videozáznamu hodiny

Získané způsobilosti

do potřebné míry porozumí funkci norem při výuce tvořivých předmětů s důrazem na přijatelnou proporci mezi normativitou a kreativitou; pochopí pedagogický paradox tvůrčí výchovyna základě aktivizačních metod při práci ve skupinách si ověří souvislosti mezi normativní a kreativní složkou jednání a v diskuzi odvozují a poznávají jejich význam pro vyučování v kontextu výtvarné výchovy v souvislostech kurikulárních dokumentůporozumí skryté normativitě vlastního jednání a v těchto souvislostech se pokusí formulovat vlastní pojetí výuky (subjektivní teorii) s oporou ve vhodném podnětovém materiálu (dotazník UPV)prostuduje vybrané pasáže RVP a na základě předchozích zkušeností z analýzy svého pojetí výuky rozebere jeho souvislosti k normativitě RVP; ve skupině probírá vztahy mezi normativitou a kreativitou v souvislostech osobního pojetí a společenských koncepcív návaznosti na znalosti o autoritě učitelské role získané v rámci předmětu KVK/MV, porozumí pojmům "profesní autorita" a "profesní kompetence" a dokáže analyzovat jejich obsahv návaznosti na položky obsahu pojmu profesní kompetence se učí uvažovat nad myšlenkovým obrazem výuky s oporou v analýze videozáznamu porozumí obsahu a rozsahu pojmu "pedagogické dílo" a jeho vztahům k jednotlivým situacím výuky; učí se rozumět významům jednotlivých situací vzhledem k celku dílas oporou v analýze videozáznamu se cvičí v interpretování jednotlivých situací výuky v kontextu pedagogického díla jako celku a rozvíjejí pochopení pro potřebu reflektování a interpretace své vlastní práceporozumí obsahu pojmu "evaluace" v jeho vztahu k pojmům "reflexe" a "interpretace" a na modelu procvičí posuzování výuky; pochopí potřebu systematického popisu a hodnotících kritérií pro evaluaciprostuduje metodiku analýzy videozáznamu a seznámí se s úlohou výzkumů procesu výuky pro podporu reflektivní praxe; tato práce je přípravou pro navazující předmět KVK/RPV

Literatura

http://www.sssbrno.cz/artefiletika/modules/articles/article.php?id=21Eco, Umberto. Meze interpretace. Praha : Karolinum, 2004. ISBN 80-246-0740-9.Slavík, Jan. Mezi osobitostí a normou: proměny české výtvarné výchovy na přelomu tisíciletí. IN: Vývoj českých oborových didaktik v poslední dekádě 20. století. Praha UK - PF, 2005. ISBN 80-7290-225-3.Průcha, Jan. Pedagogická evaluace : hodnocení vzdělávacích programů, procesů a výsledků. Brno : Masarykova univerzita, 1996. ISBN 80-210-1333-8.Slavík, Jan. Problém chyby v tvořivě výrazové výchově. Pedagogika, 1994, 44, č. 2, s. 119 - 128. 1994. Hazuková, Helena. Příprava učitele na rozhodování ve výtvarné výchově. I. Praha : Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy, 1994. Nezvalová, Danuše. Reflexe v pregraduální přípravě učitele. Olomouc : Univerzita Palackého, 2000. ISBN 80-244-0208-4.KALHOUS, Z., OBST, O. Školní didaktika. null. Praha: Portál,, 2002. ISBN 80-7178-253-X.SLAVÍK, J., WAWROSZ, P. Umění zážitku, zážitek umění. 2. díl : teorie a praxe artefiletiky. Praha : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2004. ISBN 80-7290-130-3.Janík, Tomáš; Miková, Marcela. Videostudie: výzkum výuky založený na analýze videozáznamu. Brno : Paido, 2006. ISBN 80-7315-127-8.Slavík, Jan. Zamyšlení nad vzdělávacím programem z hlediska učitelské autority : Učitel výtvarné výchovy - úředník, šaman, profesionál?? Výtvarná výchova, 2005, roč. 45, č. 3-4, s. 21-23. 2005.

Požadavky

V průběhu interaktivně pojatých seminářů jsou zakládány, rozšiřovány a ověřovány znalosti, dovednosti a kompetence studentů, dokumentované krátkými reflexivními texty tvořícími portfolio studenta odevzdávané na konci semestru a podmiňující udělení zápočtu. Tato činnost a její záznamy jsou nahraditelné seminární prací zabývající se tématy seminářů (rozsah, 6 stran, úprava viz. ČSN 01 6910). Předmět je zakončen ústní zkouškou ověřující získané znalosti absolventů.

Garant

Doc. PaedDr. Jan Slavík, CSc.

Vyučující

Mgr. Jindřich Lukavský, Ph.D.