Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializace v grafickém designu (KVK / SGD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / SGD - Specializace v grafickém designu, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět má za cíl další rozvíjení základních principů oboru:Forma a obsah. Co je dobrý grafický design.Hierarchie textu, obrazu, akcentovaná informace.Účel grafického designu, tiskoviny apod.Dynamická a statická kompozice.Písmo, typy písma, font a jeho výběr či kombinace.Barva v grafickém designu.Grafická stylizace - ornament, piktogram, typografické cvičení - monogram, typografická kompozice,jednotný vizuální styl - logotyp, vizitka, leták, pozvánka apod.)Jak ovlivňujeme myšlení lidí. Grafický design v pedagogické praxi.---> přednáškové vstupy k daným okruhům budou operativně zařazovány do výuky v semináři podle aktuální potřeby při práci na projektech.Poznámka: pokud se nikdo ze studijní skupiny nedostaví do 20min po začátku semináře, výuka nebude probíhat.

Získané způsobilosti

Student si prohloubí dovednosti v oblasti práce s grafickými programy vhodnými pro zpracování grafického designu (Illustrator, Corel Draw, InDesign apod.), dokáže kompozičně a výrazově členit text ve vztahu k obrazu. Je schopen v souvislostech se současnou vizuální kulturou a profesionálními technologiemi a postupy přemýšlet nad komplexním řešením jednotného vizuálního stylu nebo jiného náročného úkolu.

Literatura

Triggs, Teal. Experimentelle Typografie : avantgarde im modernen Schriftdesign. Stiebner Verlag GmbH, 2003. ISBN 3830712839.Ambrose, Gavin; Harris, Paul. Grundlagen der Typografie. München : Stiebner, 2007. ISBN 978-3-8307-1332-6.Gordon, Bob; Gordon, Maggie. The complete guide to digital graphic design. London : Thames & Hudson, 2004. ISBN 0-500-28315-X.Beran, Vladimír. Typografický manuál. Hlavsa,O. Typografie 1-3. Praha, STN, 1976. Crow, David. Visible signs : an introduction to semiotics. Lausanne : AVA Publishing, 2003. ISBN 2-88479-035-7.Pricken, Mario. Visual creativity : inspirational ideas for advertising, animation and digital design. 1st pub. New York : Thames and Hudson, 2004. ISBN 0-500-51166-7.

Požadavky

Zpracování komplexního výtvarného projektu v oblasti grafického designu a jeho odevzdání v adekvátně adjustované tištěné podobě v barvě a u formátu menších než A3 ve velikosti 1:1. Zároveň student odevzdá projekt v elektronické podobě ve formátech pdf, ai, eps apod., tak aby mohl být soubor aktualizován v případě, že bude návrh vybrán k realizaci.Student si bude moci vybrat ze dvou témat:1/ konference InSEA, podzim 2012, KVK FPE ZČU (plakát; program; pozvánka; obálka monografie; návrh vizuální podoby webové stránky - nikoli její programování)2/ vizuální styl FPE ZČU (vizuální styl výroční zprávy; oznámení do novin/inzerát A5 + A4; nástěnný kalendář; potisk na hrnek či na triko; vizuály/komiksy? prezentující poutavou/zábavnou/hravou formou o určitém problému, který musí student během svého studia řešit).Podklady budou upřesňovány v průběhu semestru.Student k zápočtu připraví mimo finální návrh současně soubor skicovního materiálu také řádně adjustovaného. Na studentovi bude, aby vymyslel formu, v jaké zařadí skicovní materiál do finálního portfolia, tak aby nerušil výslednou formu. Skicovní návrhy prokáží postup tvorby od ideového záměru k realizaci.Podmínkou získání zápočtu je konzultování postupu práce do stanovených termínů: 1.konzultace do 11.10., 2.konzultace do 8.11. a 3.konzultace do 6.12. Konzultace proběhnou nejlépe osobně během semináře (případně v konzultačních hodinách vyučující). Ke konzultaci lze využít také aplikaci artfolio.kvk.zcu.cz, pokud však vyučující shledá osobní konzultaci jako nutnou, bude třeba, aby se student osobně dostavil ve smluveném termínu.Termín konzultací lze posunou pouze na základě průkazného lékařského potvrzení, že se student nemohl dostavit ve stanoveném termínu.

Garant

PhDr. Vladimíra Zikmundová, Ph.D.