Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do problematiky výtvarného výrazu (KVK / UPVV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVK / UPVV - Úvod do problematiky výtvarného výrazu, Fakulta pedagogická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Student1. Výtvarný výraz a jeho vztahy k ostatním typům výrazu.2. Základní pojmy, myšlenky a fakta z oblasti výtvarné kultury a umění.3. Forma, technika a styl výtvarných projevů, a jejich pojmenování.4. Základní výrazové možnosti linie, plochy, prostoru, tvaru, barvy a materiálu ve výtvarné tvorbě.5. Výtvarný zážitek z hlediska jeho současné teorie. Aplikace poznatků o výtvarném zážitku.6. Dětský výtvarný projev v kontextu výtvarné kultury a umění.

Získané způsobilosti

Student- rozumí problematice výtvarného výrazu v míře potřebné pro zacházení s ním v pedagogické práci v mateřské škole- prokazuje znalost základních pojmů, myšlenek a faktů z oblasti výtvarné kultury a umění,- rozlišuje výtvarné artefakty minulosti a současnosti z hlediska formy, v případě všeobecně známých výtvarných projevů je rozlišuje i z hlediska techniky a stylu, schopnost rozlišení potvrzuje jejich pojmenováním, - zná základní výrazové možnosti linie, tvaru, barvy, materiálu a prostoru v souvislosti s tvorbou vizuálního znaku, tyto znalosti uplatňuje při interpretaci výtvarného výrazu,- rozumí výtvarnému zážitku z hlediska jeho současné teorie a je schopen porozumění zážitku aplikovat na vlastní zážitek výtvarného artefaktu, závěry analýzy zážitku je schopen verbalizovat či vyjádřit v písemné formě,- je natolik obeznámen s problematikou dětského výtvarného projevu, aby projev chápal jako jeden z protředků rozvoje dítěte.

Literatura

Slavíková, Vladimíra; Hazuková, Helena; Slavík, Jan. Výtvarné čarování : (artefiletika pro předškoláky a mladší školáky). V Praze : Univerzita Karlova-Pedagogická fakulta, 2003. ISBN 80-7290-016-1.Slavík, Jan. Výtvarný výraz - nástroj arteterapie. Arteterapie : časopis České arteterapeutické asoci. 2006. Slavíková, Vladimíra; Slavík, Jan,; Eliášová, Sylva. Dívej se, tvoř a povídej! : artefiletika pro předškoláky a mladší školáky. Praha : Portál, 2007. ISBN 978-80-7367-322-2.Cikánová, Karla. Kreslete si s námi. Aventinum. Praha, 1997. Cikánová, Karla. Malujte si s námi. Praha : Aventinum, 1993. ISBN 80-7151-468-3.Zhoř, Igor. Proměny soudobého výtvarného umění. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1992. ISBN 80-04-25555-8.Dempsey, Amy. Umělecké styly, školy a hnutí : encyklopedický průvodce moderním umění. [Praha] : Slovart, 2005. ISBN 80-7209-731-8.Foster, Hal. Umění po roce 1900 : modernismus, antimodernismus, postmodernismus. V Praze : Slovart, 2007. ISBN 978-80-7209-952-8.

Požadavky

Zápočet:Vypracování souboru 6 seminárních úkolů s reflektivními komentáři. Vložení řešených úkolů v daném termínu do Artfolia. Úspěšné absolvování testu ověřujícího znalost základních pojmů a faktů z oblasti výtvarné kultury a umění. Zkouška:Úspěšné absolvování pohovoru zaměřeného na ověření okruhu znalostí, které jsou vymezeny obsahem předmětu.

Garant

PaedDr. Rudolf Podlipský, Ph.D.