Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Měnová suverenita a euro (KFP / AMSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFP / AMSE - Měnová suverenita a euro, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Koncepce peněz, historie měnových integrací do 2. svět. války2. Bretton-Woodské dohody, MMF, Světová banka a zapojení evropských států do těchto struktur3. Barrův plán, postupný růst koordinace měnových mechanismů evropských států v 60. letech. Pokus o vytvoření evropské měnové unie v 70. letech (Wernerova zpráva), příčiny neúspěchu systému4. Evropský měnový systém v 80. letech, vznik a funkce ECU5. Postup přechodu k měnové unii v 90. letech - stadia přechodu, konvergenční kritéria a jejich plnění6. Charakteristika společné měny euro, dosavadní zkušenosti s jejím fungováním7. Instituce Evropské centrální banky, ESCB a jejich postavení v rámci orgánů ES8. Vývoj volného pohybu kapitálu a vliv zavedení eura9. Důsledky zavedení společné měny pro burzy EU10. Vývoj harmonizace bankovnictví EU11. Vývoj harmonizace finančních služeb EU12. Česká republika a EMU13. Perspektivy EMU s ohledem na budoucí rozšíření

Získané způsobilosti

Studenti:- popíší hlavní vývojové etapy harmonizace a unifikace měnové politiky v EU i ve světě- vysvětlí předpoklady úspěšného fungování měnové unie (teorie optimálních měnových oblastí)- porovnají situaci jednotlivých skupin států EU (státy Eurozóny a ostatní, nové členské státy) ve vztahu k zavádění společné měny- shrnou příčiny a důsledky harmonizace a unifikace měnové politiky na makroekonomickou hospodářskou politiku- uvedou do souvislosti zavádění společné měny a integraci peněžních a kapitálových trhů- zhodnotí vývoj legislativy (adekvátnost použití určitého typu právních norem) v jednotlivých etapách vývoje měnové integrace)- predikují další vývoj integrace peněžních a kapitálových trhů v EU- posoudí klady a zápory zavedení společné měny pro ČR- (studenti ERASMUS) posoudí situaci své vlastní členské země, porovnají ji se situací v ČR (prezentace v angličtině)- osvojí si anglickou terminologii v oboru, připraví si prezentaci v angličtině

Literatura

Bárková, Dana. Euro - jednotná měna pro nejednotnou Evropu. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2014. ISBN 978-80-7418-217-4.http://www.ecb.int/pub/pdf/other/ecbhistoryrolefunctions2004en.pdfMolle, Willem. The economics of European integration : theory, practice, policy. third edition. Ashgate : Aldershot, 1997. ISBN 1 84014 035 6.Garner, Bryan, A. Black´s Law Dictionary, Ninth Edition. West Publishing Co., St. Paul, Minn., 2009. ISBN 13: 978-091419950.Le Docte, E. Čtyřjazyčný právnický slovník. Vyd 1. PrahaCodex, 1997. ISBN 80-85963-09-4.Tichý, Luboš. Čtyřjazyčný slovník práva Evropské unie = EU law glossary: english-czech-french-german : anglicko-česko-francouzsko-německý. Praha : Linde, 1999. ISBN 80-7201-151-0.Smits R. The European Central Bank, Institutional Aspects. Kluwer Law International, 1997. http://www.ecb.intBagus, Philipp. The Tragedy of the Euro. Bagus, Philipp. Tragédie eura. Bratislava Jaga group, 2011. ISBN 978-80-8076-093-9.

Požadavky

Účast na semináříchPrezentace v angličtiněZnalostní test (10 otázek, kombinace výběrových a volných odpovědí)Ústní zkouška (založená na testu)

Garant

Ing. Mgr. Dana Bárková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Mgr. Dana Bárková, Ph.D.Ing. Mgr. Dana Bárková, Ph.D.