Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z dějin fin. vztahů (KFP / DEFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFP / DEFI - Vybrané kapitoly z dějin fin. vztahů, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Počátky finančních vztahů2. Měnové soustavy a finanční správa starověkého Říma3. Základy středověkého mincovictví a vznik denárové měny4. Grošová měna a urbura jako nástroj finanční politiky státu5. Bernictví za Lucemburků6. Bernictví po husitských válkách do Bílé Hory7. Měna a měnové právo Habsburské monarchie8. Vývoj měnových soustav a vznik světových finančních organizací ve 20. století9. Finanční právo v období 1918 - 194510. Finanční právo v období 1945 - 199211. Finanční právo v současnosti

Získané způsobilosti

Student porozumí odborné finančněprávní terminologii v historickém kontextu, osvojí si základní finančněprávní instituty, pochopí význam finančních vztahů v hospodářství státu, popíše počátky peněžnictví, vznik daní a poplatků a organizaci finanční správy a její vývoj do současnosti, posoudí historickou úlohu financí, identifikuje a vymezí historické mezníky finančního vývoje, aplikuje poznatky na současný finančněprávní vývoj, bude schopen jednat v souladu s finančněprávními principy, zhodnotí, zdůvodní a posoudí finanční vztahy v dějinném kontextu a vyvodí všeobecné závěry.

Literatura

Starý, M. a kol. Dějiny daní a poplatků. Praha, 2009. Hledíková, Zdeňka; Janák, Jan,; Dobeš, Jan. Dějiny správy v českých zemích : od počátků státu po současnost. null. Praha : Nakladatelství Lidové noviny, 2005. ISBN 80-7106-709-1.Janák, Jan; Hledíková, Zdeňka. Dějiny správy v českých zemích do roku 1945 : Celost. vysokošk. učebnice pro stud. filozof. fakult. Praha : SPN, 1989. ISBN 80-04-21189-5.Pošvář, Jaroslav. Měna v Čechách, na Moravě a ve Slezsku : [od počátku 20. století]. Praha : Česká numismatiská společnost, 1977. Sejbal, J. Základy peněžního vývoje. Brno, 1997.

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

JUDr. Petra Jánošíková, Ph.D.