Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Směnečné právo (KOP / SME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOP / SME - Směnečné právo, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bude rozdělen na dvě části - první část se bude zabývat pojmovým vymezením směnky a náležitostmi směnky cizí a směnky vlastní, přijetím, placením směnky, protestační povinností ,postihem, indosací směnek a postavením jednotlivých osob směnečně zavázaných,část druhá pak bude zaměřena na směnečné řízení soudní, tedy předpoklady vydání směnečného platebního rozkazu, podání včasných a důvodněných námitek a námitkové řízení.

Získané způsobilosti

Studenti:- porozumí základním pojmům- seznámí se s odbornou terminologií- určí náležitosti směnek- obeznámí se s převody směnek, s postavením osob na směnce podepsaných a protesty směnek- pochopí základní problematiku směnečného řízeníStudent se bude orientovat v problematice směnečného práva, v oblasti pojmového vymezení směnky, převodů směnek a námitkového řízení.

Literatura

Kovařík Zdeněk. Přehled směnečné judikatury. Praha. Kovařík Zdeněk . Směnka a šek v České republice. Praha. Kovařík Zdeněk. Směnka jako zajištění. Praha. Kotásek Josef. Úvod do směnečného práva. Brno, 2002. Chalupa Radim. Základy směnečného práva. Praha, 2003. Dědič, Jan; Pauly, Jan. Cenné papíry. [1. vyd.]. Praha : Prospektrum, 1994. ISBN 80-85431-98-X.Kotásek, J., Pihera, V., Pokorná, J., Raban, P., Vítek J. Kurs obchodního práva. Právo cenných papírů. 5. vyd. Praha : C.H.Beck, 2008. Pauly, Jan. Základní teoretické otázky cenných papírů. V Tribunu EU vyd. 1. Brno : Tribun EU, 2009. ISBN 978-80-7399-650-5.

Požadavky

Písemná zkouška.

Garant

JUDr. Tomáš Ficner, Ph.D.