Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České a čs. právní dějiny 2 (KPD / 9ČD2V)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / 9ČD2V - České a čs. právní dějiny 2, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět ČD2VS podává základní informace o vývoji právního řádu, ústavním vývoji a organizaci správy od roku 1848 do r. 1990.Těžiště výkladu je soustředěno především na dějiny veřejné správy v 19. a 20. století, kde se klade zvláštní důraz na historický vývoj moderních právních systémů a jejich souvislost se současným platným právem a dále pak na historický vývoj české a československé státnosti. Od roku 1918 pak zahrnuje i výklad o právním vývoji na Slovensku. Důraz je ve výkladu kladen na souvislosti české a československé právní kultury s kulturou evropskou a světovou. Předmět umožňuje pochopit kontinuitu právního vývoje na našem území a kořeny současného práva platného.

Získané způsobilosti

Studenti oboru Veřejná správa: Plně si osvojí znalosti z oblasti dějin státu a práva od roku 1848 do roku 1990. Rozpoznávají, analyzují, správně posuzují a interpretují podrobným rozborem právněhistorických pramenů pochopení kontinuity právního vývoje na našem území a kořeny současného práva platného. Zaměřují se na kritiku pramenů v širších souvislostech spojenou se závěrečným vyhodnocením své analýzy. Navazují na předmět ČD1. Věnují se také samostudiu a hodnotí další možné závěry.

Požadavky

Písemný test

Garant

Doc. JUDr. Ladislav Soukup, CSc.

Vyučující

JUDr. et Mgr. Vendulka Valentová