Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kanonické právo 2 (KPD / KA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / KA2 - Kanonické právo 2, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Ústavní právo církve; základní práva a povinnosti křesťanů; konsociační právo2. Hierarchické zřízení církve na ústřední i místní úrovni; legační právo Apoštolského stolce3. Řeholní právo4. Magisteriální právo; učitelský úřad církve a formy jeho působení5. Sakramentální právo; úvod do právní úpravy udílení svátostí6. Právní úprava udílení svátostí křesťanské iniciace a rekonciliace7. Ordinační právo; otázka tzv. apoštolské sukcese8. Manželské právo9. Majetkové právo10. Trestní právo hmotné (obecná a zvláštní část)11. Procesní právo soudní a správní

Získané způsobilosti

Studenti: Navazují na předmět KA1. Získávají znalosti z přednesených vybraných kapitol z platného kanonického práva se zaměřením na jeho použití v právní praxi. Rozpoznávají základní instituty z odvětví kanonického práva manželského, majetkového, trestního a procesního, které jsou porovnávány s právní úpravou odpovídajících odvětví českého právního řádu. Srovnávají a analyzují vývoj kanonického práva v souvislosti s romanistikou, obecnými právními dějinami a obecnou teorií práva. Výuka studentům přispívá k přípravě na vykonání státní zkoušky za 3. semestr magisterského studia.

Literatura

Hrdina, Antonín. Kanonické právo. null. Praha : Eurolex Bohemia, 2002. ISBN 80-86432-26-2.Balík, Stanislav; Hrdina, Antonín. Kanonické právo : dějiny, teorie, obecná část. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1997. ISBN 80-7082-344-5.Hrdina, Antonín. Kanonické právo : zvláštní část. 1. vyd. Plzeň : ZČU, 1996. ISBN 80-7082-286-4.Hrdina, Antonín Ignác. Texty ke studiu konfesního práva. I., Evropa a USA. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1095-7.Hrdina, Ignác Antonín. Texty ke studiu konfesního práva. III., Československo. 1. vyd. Praha : Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1289-5.

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

Prof. JUDr. Antonín Hrdina, DrSc.

Vyučující

Prof. JUDr. Antonín Hrdina, DrSc.JUDr. Bc. Václav Valeš, Ph.D.