Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z římského práva (KPD / VKŘP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPD / VKŘP - Vybrané kapitoly z římského práva, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. vztah mezi právem a zákonem v nauce klasického ŘP2. izolace: právní věda jako umění oddělit a izolovat - oddělit právo od toho, co právem není, oddělit právo civilní od práva posvátného, právo veřejné od práva soukromého atd.3. abstrakce v ŘP - pracovní metody římských právníků a konkrétní příklady jejich nedůvěry k právní abstrakci4. jednoduchost jako základní vlastnost klasického ŘP, tradice v ŘP5. pojem "národ" podle klasických římských právníků6. svoboda a autorita v ŘP7. lidskost a věrnost v ŘP8. právní jistota v ŘP9. ŘP a Common Law

Získané způsobilosti

Studenti poznají některé klíčové pojmy, jimiž se při své práci řídili římští právníci klasického období. Rozšíří si znalosti z oboru římského práva, obzvláště ti, kteří již úspěšně absolvovali státní zkoušku z římského práva. Samostatně analyzují a hodnotí právní prameny z oblasti recepce římského práva za účelem objasnění jeho vývoje v jednotlivých historických obdobích, jakož i vlivu a významu římského práva pro současnou právní vzdělanost.

Literatura

Bartošek, Milan. Encyklopedie římského práva. 2.přepr.vyd. Praha : Academia, 1994. ISBN 80-200-0243-X.Kincl, Jaromír; Urfus, Valentin. Římské právo. 1. vydání. Praha : Panorama, 1990. ISBN 80-7038-134-5.Gaius. Učebnice práva ve čtyřech knihách. Plzeň : Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2007. ISBN 978-80-7380-054-3.

Požadavky

Ústní zkouška

Garant

Doc. JUDr. Miroslav Černý, Ph.D.

Vyučující

Doc. JUDr. Miroslav Černý, Ph.D.