Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie pro právníky (KPF / SPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / SPS - Sociální psychologie pro právníky, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah předmětu:Chyby sociální percepce uplatňující se v práci soudce, státního zástupce a advokáta.Socializace, zdroje a formy deviantní socializace kriminální populace.Inkongruentní postojové změny a možnosti resocializace kriminální subkultury.Determinace a její vliv na asociální (společensky sankcionalizované) chování jedince.Sociálně patologické aspekty rozvodu a jeho sociálně psychologické a právní důsledky.Vliv mediálních tlaků na tvorbu asociálních hodnotově normativních vzorců mládeže vyúsťujících v kriminální projevy.Emocionální deprivace ve vazbě na charakteristiky socializačního procesu a jejich dopad do jednání končícího v soudní síni.Psychologie davu a možnost kongitivní autonomie při páchání trestné činnosti pod vlivem davové psychózy.

Získané způsobilosti

Studenti - identifikují základní charakteristiky determinace lidské psychyky se zvláštním důrazem na význam intervariabilního přístupu. - porozumí základním charakteristikám psychosociální geneze v procesu socializace - rozpoznají možnosti resocializace v kontextu postojových změn - seznámí se se základními indikacemi problémových stavů (partnerských, manželských) - veškerá tématika bude aplikovaná do roviny osobního života a právní praxe.

Literatura

MIŇHOVÁ, J., PRUNNER, P. Kapitoly ze sociální psychologie pro právníky. 2. upr. vyd. Dobrá Voda : A. Čeněk, 2000. ISBN 80-902627-9-1.Netík, K., Budka, I., Neumann, J., Válková, H. K osobnosti kriminálního toxikomana. Praha, 1991. Čermák, Ivo. Lidská agrese a její souvislosti. Žďár nad Sázavou : Fakta, 1998. ISBN 80-902614-1-8.Koudelková, Anna. Psychologické otázky delikvence. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-7187-022-6.Spurný, J. Psychologie a násilí. Praha, 1996. Heidbrink, Horst. Psychologie morálního vývoje. Praha : Portál, 1997. ISBN 80-7178-154-1.NAKONEČNÝ, M. Sociální psychologie. null. Praha : Academia, 1999. ISBN 80-200-0690-7.Kosek, Jan. Sociální psychologie pro právníky. 1.vyd. Praha : Všehrd, 1992. Výrost, J. Sociálno-psychologický výzkum postojů. Bratislava, 1989. Hayesová, Nicky. Základy sociální psychologie. Vyd. 3. Praha : Portál, 2003. ISBN 80-7178-763-9.

Požadavky

Znalost odpřednášené látky a látky uvedené v doporučené literatuře.Písemná či ústní zkouška.

Garant

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.Doc. PhDr. Pavel Prunner, CSc.

Vyučující

Mgr. Vladimíra Lovasová, Ph.D.Doc. PhDr. Pavel Prunner, CSc.