Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy psychologie pro právníky (KPF / ZPS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPF / ZPS - Základy psychologie pro právníky, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychologie. Rozdělení psychologických disciplín a jejich charakteristika2. Osobnost, její znaky a struktura. Moderní teorie osobnosti3. Výkonové vlastnosti osobnosti. Vlohy a schopnosti4. Temperament a charakter. Osobnostní motivy5. Socializace osobnosti. Mechanismy a instituce socializace. Socializace jednotlivých stránek lidské bytosti. Sociálně psychické vlastnosti osobnosti6. Geneze a struktura lidského sebeuvědomění. (Vývoj sebepojetí)7. Sociální percepce a faktory, které ji ovlivňují8. Sociální komunikace a její struktura. Poruchy komunikace9. Umění jednat s lidmi. Strategie a taktika jednání s lidmi10. Sociální skupiny a jejich klasifikace. Charakteristika malých sociálních skupin a jejich vlilv na formování osobnosti11. Rodina jako malá sociální skupina. Funkce rodiny a její struktura12. Sociální role a sociální status. Sociometrická pozice jedince ve skupině. Role vůdce skupiny13. Náročné životní situace a techniky vyrovnávání s nimi14. Sociální normy, postoje a hodnoty. Faktory ovlivňující hodnotovou orientaci člověkaObsah seminářů1. Psychologické procesy a jejich charakteristika2. Kognitivní procesy a jejich výsledky3. Psychologická diagnostika ? přehled diagnostických metod a jejich charakteristika4. Projektivní metody5. Osobnostní dotazníky6. Sociometrie. Sociometrické šetření a jeho analýza7. Psychodrama, sociodrama, technika hraní role (praktické ukázky psychodramatických etud a jejich aplikace v právní praxi)8. Sociálně psychologické hry s terapeutickým potencionálem9. Umění jednat s lidmi. Cvičení v neverbální komunikaci10. Sociálně psychologická charakteristika osobnosti11. Selfmanagement. Plán osobního rozvoje12. Mikroklima mládeže, gerontů a deviantních jedinců13. Regulace aktuálních psychických stavů

Získané způsobilosti

Studenti:- porozumí osobnosti klienta, fungování kognitivních a emocionálních procesů lidské psychiky,- pochopí základní principy fungování jednotlivých psychických funkcí i celé osobnosti,- osvojí si základní vědomosti a dovednosti z oblasti obecné psychologie, vývojové psychologie včetně psychologie osobnosti a z jejich aplikace v oblasti mezilidských vztahů a efektivní komunikace.

Literatura

Machač, Miloš; Hoskovec, Jiří; Machačová, Helena. Duševní hygiena a prevence zátěže : Určeno pro posl. fak. filozof. 1. vyd. Praha : SPN, 1984. Nakonečný, Milan. Encyklopedie obecné psychologie. 2. rozš. vyd. Praha : Academia, 1997. ISBN 80-200-0625-7.MIŇHOVÁ, J., PRUNNER, P. Kapitoly ze sociální psychologie pro právníky. 2. upr. vyd. Dobrá Voda : A. Čeněk, 2000. ISBN 80-902627-9-1.Čermák, Ivo. Lidská agrese a její souvislosti. Žďár nad Sázavou : Fakta, 1998. ISBN 80-902614-1-8.Drapela, Victor J. Přehled teorií osobnosti. 3. vyd. Praha : Portál, 1997. ISBN 80-7178-606-3.Spurný, Joža. Psychologie násilí : o psychologické podstatě násilí, jeho projevech a způsobech psychologické obrany proti němu. Vyd. 1. Praha : Eurounion, 1996. ISBN 80-85858-30-4.Netík, Karel. Psychologie v právu : Úvod do forenzní psychologie. 1. vyd. Praha : C.H. Beck, 1997. ISBN 80-7179-177-6.Nakonečný, Milan. Základy psychologie. Vyd. 1. Praha : Academia, 1998. ISBN 80-200-0689-3.

Požadavky

Znalost odpřednášené látky, test či ústní zkouška.

Garant

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.

Vyučující

Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.Doc. PhDr. Jana Miňhová, CSc.Doc. PhDr. Pavel Prunner, CSc.