Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rodinné právo (KPO / ROP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPO / ROP - Rodinné právo, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pojem, předmět, právní úprava rodinného práva. Rodinné právo v systému soukromého práva.Historický vývoj rodinného práva a jeho perspektivy.Právní problémy manželství a registrovaného partnerství.Právní a mimoprávní aspekty určování otcovství a mateřství, popření otcovství.Otázky vzájemných vztahů rodičů a dětí.Veřejnoprávní zásahy státu do vztahů rodičů a dětí.Obecné i specifické otázky osvojení.Obecné a specifické otázky svěření dítěte do výchovy jiné fyzické osoby, otázky pěstounské péče a ústavní výchovy.Právní problémy poručenství.Základní otázky opatrovnictví.Obecné otázky vyživovací povinnosti a práva na výživné.Jednotlivé druhy vyživovací povinnosti.

Získané způsobilosti

Předmět je zaměřen na výklad jednotlivých institutů rodinného práva a s nimi spojených institutů práva občanského. Rodinné právo je pojímáno v širších souvislostech, jakožto tradiční součást práva občanského, takže se výklad nezaměřuje jen na zákon o rodině, ale i na další související právní předpisy. Nechybí ani úvodní historický exkurz, který je k pochopení problematiky nezbytný. Důraz je kladen na samostatné úvahy studentů, při řešení konkrétních praktických případů. Dále pak na aplikaci obecných znalostí občanského a rodinného práva a to i v historickém kontextu.

Literatura

Knappová, Marta; Švestka, Jiří. Občanské právo hmotné. Díl čtvrtý. Rodinné právo. 3. aktualiz a dopl. vyd. Praha : ASPI Publishing, 2002. ISBN 80-86395-44-8.

Požadavky

Předmět je zakončen ústní zkouškou

Garant

Doc. JUDr. Senta Radvanová, CSc.

Vyučující

JUDr. Jindřich Psutka, Ph.D.Doc. JUDr. Senta Radvanová, CSc.