Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Správní právo 3 - veř. správa (KSP / SP3VS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSP / SP3VS - Správní právo 3 - veř. správa, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výuka ve třetí části kurzu správního práva je zaměřena na teoretické otázky a právní úpravu správního soudnictví, včetně soudní judikatury ve věcech správních, dalších vztahů mezi soudy a veřejnou správou, veřejné služby a postavení zaměstnanců veřejné správy, veřejného užívání, vyvlastnění a jiných omezení majetkových práv ve veřejné správě, náhradu škody a jiné újmy ve veřejné správě, přístup k informacím o činnosti veřejné správy a ochranu osobních údajů. V závěru kurzu je zařazen i výklad evropského správního práva.

Získané způsobilosti

- porozumět systému správního soudnictví a kompetenci správních soudů- analyzovat jednotlivé druhy řízení ve správním soudnictví- porozumět vztahům mezi veřejnou správou a obecnými soudy - analyzovat kompetence Ústavního soudu k veřejné správě- porozumět základním institutům veřejné služby a systému veřejné služby v České republice- porozumět institutům náhrady škody a jiné majetkové újmy ve veřejné správě, veřejného užívání, vyvlastnění a jiných omezení majetkových práv- porozumět úpravě ochrany osobních údajů ve veřejné správě a systému přístupu k informacím o činnosti veřejné správy- orientovat se v systému evropského správního práva.

Literatura

Hendrych, Dušan. Správní právo: obecná část. C.H.Beck Praha, 2012. ISBN 978-80-7179-254-3.Hoetzel, J. Československé správní právo, část všeobecná. 2. přepracované vydání. Melantrich, Praha, 1937. Sládeček, V. Obecné správní právo. ASPI, Praha, 2009. Hendrych, D. Správní věda (Teorie veřejné správy). 2. vydání. ASPI, Praha, 2007. Staša, J. Úvod do českého správníhopráva. 4. doplněné vydání. Policejní akademie, Praha , 2003. Kindl, M., Kramář, K., Rajchl, J., Telecký, D. Základy správního práva. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, Plzeň, 2009. Mates, P. a kol. Základy správního práva trestního. 4. vydání. C.H.Beck, Praha, 2008.

Požadavky

seminární práce, test

Garant

Doc. JUDr. Martin Kopecký, CSc.

Vyučující

Doc. JUDr. Martin Kopecký, CSc.