Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Místní právní předpisy a jejich tvorba (KSR / 9MPPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 9MPPT - Místní právní předpisy a jejich tvorba, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět KSR/MPPT zajišťuje právní, metodické a technické znalosti ve sféře hodnocení místních a regionálních právních předpisů a jejich tvorby. Jeho absolventi tak jsou způsobilí vypracovat normativní právní akty, zejména na místní a regionální úrovni, které jsou v souladu s ústavou a zákonodárstvím a jsou v souladu s metodikou a technikou modernílegislativy.1. Základní otázky právní regulace. Systém právních předpisů. Priorita zákonné úpravy před podzákonnými formami právních předpisů.2. Základní otázky legislativního procesu, metodiky a techniky přípravy právních předpisů. Právní předpisy a konkrétní správní akty.3. Společné charakteristické rysy místních právních předpisů. Jejich místo a úloha v právním řádu. Druhy místních právních předpisů, jejich územní a osobní působnost.4. Obecně závazné vyhlášky obcí v jejich samostatné působnosti. Otázky obsahu a rozsahu kompetence obcí v této sféře. Dozor nad vyhláškami obcí v samostatné působnosti. Pravidla pro jejich publikaci a účinnost.5. Obecně závazné vyhlášky statutárních měst v samotné působnosti, jimiž se upravují statuty těchto územně správně členěných měst.6. Pravomoc Ústavního soudu rozhodovat o ústavnosti a zákonnosti obecně závazných vyhlášek obcí v samostatné působnosti. Řízení před Ústavním soudem a jeho nálezy, popřípadě usnesení.7. Význam nálezů Ústavního soudu ve věcech vyhlášek obcí v samotné působnosti, zejména pro interpretaci rozsahu samostatné působnosti obcí v těchto věcech.8. Obecně závazné vyhlášky obcí v přenesené působnosti. Rozbor příslušných zmocňovacích zákonů. Správní dozor nad těmito vyhláškami a zajištění jejich zákonnosti.9. Nařízení okresních úřadů a právní předpisy jiných ústavních správních orgánů. Zákonná zmocnění k těmto předpisům, způsob jejich publikace a zajištění zákonnosti.10. Metodika a technika přípravy místních právních předpisů. Směrnice vlády ČR pro vypracování a legislativní metodu přípravy těchto předpisů.11. Implementace místních právních předpisů. Zákonné sankční zajištění místních právních předpisů a jejich provádění.12. Mimosankční prostředky realizace místních právních předpisů, příklady implementace vyhlášek obcí v typických oblastech jejich kompetence.13.Aktuální problémy legislativní úpravy ve stavebnictví, sankce, kompetence, rozhodovací praxe, prognóza.

Získané způsobilosti

Studenti si plně osvojí znalosti základů celostátní, regionální a místní legislativy, jakož i judikatury Ústavního soudu ve vztahu k ústavnosti právních předpisů, zejména na místní úrovni. Porozumí zároveň metodologii a technice tvorby právních předpisů, což jim umožní vypracovat místní nebo regionální právní předpis, popřípadě interní předpis (instrukci). Studium příslušné celostátní legislativy jim umožní určovat obsah a rozsah zákonných zmocnění pro místní a regionální legislativu.

Literatura

Grospič, Jiří; Svoboda, Karel. Místní právní předpisy a jejich tvorba. Vyd. 1. Praha : Oeconomica, 2005. ISBN 80-245-0892-3.Tvorba práva a její současné problémy. 1. vyd. Praha : Linde Praha, 1998. ISBN 80-7201-140-5.Ústava České republiky. Zák. č. 200/1990 Sb., o přestupcích ve znění pozdějších předpisů. Zák. č. 425/199 Sb., o obecních úřadech ve znění pozdějších předpisů. Zák. č. 71/1967 Sb., o správním řízení. Zák. ČNR č.367/1990Sb., o obcích (obecní zřízení) ve znění.

Požadavky

vypracování seminární práce písemný zápočet

Garant

JUDr. Jiří Grospič, CSc.

Vyučující

JUDr. Petr Triner