Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizační procesy ve veřejné správě (KSR / 9OPVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 9OPVS - Organizační procesy ve veřejné správě, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Teoretické vymezení pojmů veřejná správa a samospráva v kontextu demokratického státu2,Formy a typy správní organizace moderní demokratické společnosti, etatismus, korporativismus a problém byrokracie, tradicionalistické a liberální systémy3 Specifika managementu ve veřejné správě a soukromém sektoru4.Organizace a instituce, základní východiska, principy a specifika správního managementu5.Typy a formy autority ve vztahu ke správnímu managementu, problematika formování a uplatňování veřejného zájmu6.Veřejnost, typologie sociálních skupin7.Aktéři rozvoje sídel a regionů z hlediska správního managementu8.Cíle, formy a metody správního managementu9. Problematika rozhodování v praxi veřejné správy10. Motivace a motivační strategie ve veřejné správě11Management z hlediska typologie veřejnoprávních organizací a institucí12.Teorie komunikace, specifika komunikačních forem a nástrojů v rámci správních organizací13 Kvalita a měření kvality ve veřejném sektoru

Získané způsobilosti

V průběhu studia si posluchači osvojí základy společenskovědního nazírání na problematiku managementu ve veřejné správě, seznámí se základními přístupy, metodami a metodikami efektivního rozhodování v podmínkách jednotlivých typů veřejnoprávních organizací. a institucí. Kurz vybaví posluchače základními poznatky nezbytnými pro výkon správní praxe v oblasti komunikace s veřejností koncipováním komunikačních strategií v jednotlivých typech organizací.

Literatura

Patočka, J. New Trends In Public Administration, In Searching of Point Procedures in Education of Civil Servants in EU, ISM, Praha 2005, ISBN 80-86976-00-9. Keller, Jan. Sociologie, byrokracie a organizace. Praha : Sociologické nakladatelství, 1997. ISBN 80-85850-15-X.Kadeřábková, J. Význam komunikace veřejné správy s občany in: Management regionální politiky a reforma veřejné správy. Linde, Praha 2006. ISBN 80-7201608-3. HANSPACH, Dan, KOWALCZYK, Andrzej, PATOČKA, Jiří, OFFERDAL, Audun. Local leaders: recruitment, representation and role perceptions. In: BALDERSHEIM, Harald, ILLNER, Michal, PATOČKA, Jiří, SURAZSKA, Wisla (ed.). Regional Organization and Administrative Performance in Eastern Europe. Praha : The Institute of Sociology Academy of Sciences of the Czech Republic, 1994. Nemec, Juraj. Management veřejné správy : teorie a praxe : zkušenosti z transformace veřejné správy ze zemí střední a východní Evropy. Vyd. 1. Praha : Ekopress, 2003. ISBN 80-86119-70-X.Simon,V., Thompson, A. Public Administration, Smithburgh, D.,Transaction Publishers, N. Brunswick, London 1991, ISBN: 0-88738-895-7.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, písemná zkouška

Garant

Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.