Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Socioekonomická a správní geografie (KSR / 9SSGN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / 9SSGN - Socioekonomická a správní geografie, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Struktura a obsah socioekonomické a správní geografie. Vývoj názorů na prostorovou organizaci společnosti. Geografické prostředí.- Metody a techniky socioekonomické a správní geografie ? základní techniky, kvantitativní metody, representativní šetření atd. Metody a techniky ekonomicko-kartografické analýzy.- Teorie regionu. Vývoj názorů na koncepci regionu. Struktura regionu-homogenní a heterogenní region. Řád a hierarchie regionů. Hranice regionů. Regionalizace. Typologie regionů, ekonomický region, správní region.- Teorie centrálních míst, klasické a moderní přístupy, konfrontace s reálným uspořádáním vztahů v prostoru.- Teorie difuze inovace. Základní typy, růst inovace v čase, inovační bariery.- Prostorová diferenciace obyvatelstva a celková charakteristika územní koncentrace obyvatelstva.- Struktura osídlení. Základní složky osídlení. Vývoj sídelní struktury, vliv socioekonomických a přírodních podmínek na utváření sídel.- Klasifikace obcí. Venkovská a přechodná sídla. Koncentrace obyvatelstva do měst. Vznik a vývoj měst, funkce měst.- Vytváření prostorových sídelních systémů. Zákonitosti prostorového uspořádání zemědělství.- Regionální struktury průmyslu, průmyslové uzly a regiony lokalizační faktory, inercie průmyslového vývoje, koncentrace a rozmístění průmyslu.- Lokalizační předpoklady a regionální struktury cestovního ruchu a rekreace. Individuální rekreace jako fenomén přelomu tisíciletí a její ekonomický a regionotvorný význam.- Dopravní a spojové uzly a regiony, druhy komunikačních sítí.Regionální struktury služeb a maloobchodu, úloha trhu při formování prostorového obslužného systému.- Transformace prostorových ekonomických systémů.- Vliv geografického prostředí na formování územně politických a územně správních struktur. Klasifikace států. Integrační a dezintegrační tendence současného světa. Územně správní organizace.

Získané způsobilosti

V průběhu studia si studenti osvojí metody socioekonomické a správní geografie. Toto studium umožňuje pochopit vývoj, současný stav a hlavní trendy v rozmístění hospodářství a dalších sociálně ekonomických a správních aktivit člověka na různé regionální úrovni. Zároveň jde o získání nezbytných základů geografického myšlení, tzn. pochopení problémů v územních souvislostech a porozumění zákonitostem vývoje.Po úspěšném absolvování budou studenti schopni pracovat se zákonitostmi a souvislostmi v reálně fungujícím socioekonomickém systému, včetně interakčních vztahů mezi přírodou, společností a ekonomickými procesy. Budou využívat získané znalosti z oblasti politické geografie, geografie obyvatelstva a sídel, ekonomické geografie, včetně současného obrazu států světa a významných integračních snah. Budou schopni využívat elementární výzkumné metody a techniky socioekonomické geografie při studiu dalších navazujících předmětů.

Literatura

Hrala V. a kol. Geografie světového hospodářství. VŠE Praha, 1994. Chalupa P. Socioekonomická geografie I. a II. MU Brno, 1992.

Požadavky

seminární práce, písemný zápočet

Garant

Ing. Miloš Podlena, CSc.