Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Municipální politika a rozvoj regionů (KSR / MPRR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSR / MPRR - Municipální politika a rozvoj regionů, Fakulta právnická, Západočeská univerzita v Plzni (ZČU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úloha veřejné správy v podmínkách tržní ekonomiky, ekonomický rozměr veřejné správy, veřejná ekonomika, veřejné služby.2. Regionální ekonomická teorie, neoklasický / keynesiánský přístup, jiné teoretické koncepty. Poptávka a nabídka v prostorovém vyjádření.3. Regionální ekonomická struktura, hospodářská základna regionů a měst, hodnocení ekonomické výkonnosti územních celků. Regionální růst, koncept lokálního ekonomického rozvoje. Vliv veřejné správy na výkonnost územních celků.4. Migrace jako ekonomický faktor, klasický přístup hodnocení migrace, hodnocení migrace prostřednictvím lidského kapitálu, faktory ovlivňující migraci, migrační multiplikátor.5. Územní finance jako součást veřejných financí. Daňová soustava, rozpočtové určení daní.6. Územní rozpočty a jejich funkce, rozpočtový proces.7. Majetek obcí a krajů, jeho funkce v jejich sociálně ekonomickém rozvoji, vývoj v ČR.8. Hospodaření veřejných organizací.9. Ekonomická efektivita veřejné správy, její limity vs. příležitosti.10. Regionální politika, její vznik a vývoj, tradiční a moderní pojetí regionální politiky. Makroekonomické a mikroekonomické nástroje regionální politiky.11. Význam regionální politiky pro evropskou integraci. Legislativní a institucionální rámec, cíle regionální a strukturální politiky EU, strukturální fondy.12. Programové období 2014-2020 a jeho priority ve vztahu k municipální politice a rozvoji.13. Operační programy v období 2014-2020.

Získané způsobilosti

Během studia posluchači získají přehledové znalosti z oblasti municipální politiky a regionálního rozvoje. V rámci předmětu se posluchači seznámí jak se základními teoretickými koncepty, tak i s reálnými faktory úspěšnosti regionálního rozvoje. Pozornost je věnována rolím veřejné správy při rozvoji regionů včetně identifikace dalších příležitostí i existujících bariér a limitů. Vyústěním předmětu je stručný popis soudobé regionální politiky na úrovni České republiky i Evropské unie, pozornost je přitom věnována zejména aktuálním strategickým a operačním dokumentům a jejich praktické realizaci v podmínkách ČR. Po úspěšném absolvování předmětu budou studenti schopni analyzovat úlohu veřejné správy a samosprávy v rozvoji municipalit a regionů, v čemž předmět úzce navazuje na předchozí studium územních aspektů veřejné správy. Předmět představuje nedílnou součást znalostní výbavy absolventa studijního oboru, úspěšné absolvování předmětu je navíc nezbytným předpokladem studia předmětů navazujících.

Literatura

Čadil, Jan. Regionální ekonomie: teorie a aplikace. Praha: C.H.Beck, 2010. ISBN 978-80-7400-191-8.Viturka, Milan. Kvalita podnikatelského prostředí, regionální konkurenceschopnost a strategie regionálního rozvoje České republiky. 1. vyd. Praha : Grada, 2010. ISBN 978-80-247-3638-9.Patočka, Jiří. Lokální a regionální kultura v České republice: kulturní prostor, kulturní politika a kulturní dědictví. Praha : ASPI, 2008. ISBN 978-80-7357-347-8.Strukturální politika Evropské unie. Boháčková, Ivana; Hrabánková, Magdalena. Strukturální politika Evropské unie. Vyd. 1. Praha : C.H. Beck, 2009. ISBN 978-80-7400-111-6.Peková, Jitka; Pilný, Jaroslav. Veřejná správa a finance. 1. vydání. Praha : Codex Bohemia, 1998. ISBN 80-85963-85-X.Peková, Jitka; Pilný, Jaroslav,; Jetmar, Marek. Veřejná správa a finance veřejného sektoru. Praha : ASPI, 2005. ISBN 80-7357-052-1.

Požadavky

Seminární práce, písemný zápočet, ústní zkouška

Garant

Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.

Vyučující

Doc. Ing. Jiří Patočka, CSc.Ing. Jiří HegnerVojtěch KoubaIng. Milan Lindner, Ph.D.